Da riksrevisor Per-Kristian Foss tirsdag la frem revisjonens 2015-rapport, var det landbruksminister Jon Georg Dales (Frp) underliggende organer som fikk den kanskje kraftigste påpakningen.

– Dette er departementets ansvar, sa Foss om Veterinærinstituttet, som for tredje år på rad viste så mangelfulle regnskaper at Riksrevisjonen ikke fant å kunne godkjenne dem. Instituttet har vel 300 ansatte og foreslått utgiftsbudsjett på nær 400 millioner kroner for 2017.

– De er vel mer opptatt av mat og helse enn av penger, sa riksrevisoren.

«Går ikke an»

– Dette har ikke vært godt nok håndtert, hverken fra styret eller departementets side. Det er en uholdbar situasjon når regnskapet ikke blir godkjent tredje år på rad. Jeg har vært tydelig til min administrasjon på at dette går ikke an, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale til DN.

– Det er blitt gjort endringer på administrativt nivå i Veterinærinstituttet som jeg mener bør bidra til å rydde opp i situasjonen, legger han til.

– Er det du som har bedt om endringene?

– Det er styret som tilsetter, men jeg har vært tydelig på at vi må finne en løsning på situasjonen der regnskapet ikke blir godkjent, sier Dale.

Veterinærinstituttets direktør Gudmund Holstad gikk av i juli og over i en vitenskapelig stilling.

– Vi håper det omfattende arbeidet som er gjort i 2015 og 2016 – og som fortsatt pågår – ved instituttet for å forbedre økonomimodell og internkontroll vil lykkes, sier konstituert administrerende direktør Merete Hofshagen.

Flere under Dale

Ifølge Foss er Bioforsk – som også ligger under Landbruks- og matdepartementet – en av de få som tidligere har fått kraftig kritikk for regnskapsførselen tre år på rad. Ifjor ble Bioforsk slått sammen med instituttene for landbruksøkonomisk forskning og for skog og landskap til Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

NIBIO får nå kritikk fra Riksrevisjonen for «feil og mangler i resultat- og regnskapsrapporteringen ved etableringen.»

13 av 15 departementer får kritikk av Riksrevisor Per-Kristian Foss. Justisdepartementet og Forsvarsdepartementet får kraftig kritikk for ikke å ha koordinering og ansvarsdeling ved terrortrusler på plass. Pålegg om å ordne dette kom etter 22. juli-terroren for fem år siden.

– Alvorlig. En ting er sikring av sentrale objekter som Stortinget og regjeringskontorer. En minst like stor trussel ved anslag for å ramme Norge, er datasentraler for styring av strømnettet og bankenes sentrale betalingssystemer. Opplysningene om beredskap og sikring er hemmelige. Men vi har spurt Forsvaret og politi om deres planer for å koordinere innsatsen. Svaret er at de ikke finnes, sier Per-Kristian Foss.

Skuddfrie

Det var bare tre departementer, Finans-, Kultur- og Utenriksdepartementet, som unngikk kritiske merknader i Riksrevisjonens gjennomgang av budsjettdisposisjoner og økonomisk «husorden» i 2015.

Riksrevisor Foss er nå urolig for 2016. Dette året skal alle – 64 departementer og underliggende institusjoner – ta i bruk et nytt felles regnskapssystem. Systemet – SRS – skal ifølge Foss sikre bedre informasjonsstyring og større åpenhet.

– Men hittil har bare 13 av de 64 tatt i bruk SRS, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Les også:

Kronen nær sterkeste på 15 måneder

Tvenge vil tvinge liv i Agasti

Stor vannlekkasje i Oslo

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.