- Da får vi bare ta oss til rette, sa konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten og ba journalistene torsdag formiddag ta plass i skinnsalongen i baren på Scandic Hotel ved kaia i Tromsø.

Nesten en milliard

Hotellet hadde glemt å gjøre klart møterommet til pressekonferansen, som derfor ble flyttet til baren.

Der la Skjeldam frem selskapets beste resultat gjennom tidene, med et driftsresultat før skatt ifjor på 923 millioner kroner, opp 42 prosent fra året før.

– Dette er første gang i historien vi får et positivt resultat i fjerde kvartal, sa Skjeldam og mente fremgangen i større grad skyldes selskapets posisjonering og vekst i markedene enn lav kronekurs og lav oljepris.

Størst fra pol til pol.

Selskapet investerer i år 800 millioner kroner i oppussing av flåten, setter flere skip inn i cruisetrafikk i Arktis og Antarktis og vil fra 2017 være største reiselivsaktør der, ifølge Skjeldam.

- Vi utvider explorer-virksomheten fra ett til fire skip og blir største aktør på begge polene, både Arktis og Antarktis, sa Skjeldam, og mener det er stor etterspørsel fra betalingssterke kunder etter «den fantastiske naturen nordpå».

– Vår vekst sier mye om potensialet til reiseliv i Norge. Folk spør om hva vi skal leve av etter oljen. I Nord-Norge er reiselivsnæringen den største næringen, vi er like store som fiskeri og havbruk. På få år kan vi doble antall ansatte i reiselivsnæringen i nord, sier Skjeldam.

– Hvilket tidsrom snakker du om da?

– I løpet av noen få år. Reiseliv utgjør seks prosent av antall sysselsatte i Nord-Norge, vel 11.000-12.000 personer, og det kan vi doble i løpet av få år, sier Skjeldam, som ønsker at «regjeringen ser potensialet og bruker reiselivet i omstillingen» av norsk økonomi.

Til sammenligning er en åpning av oljefeltene utenfor Lofoten og Vesterålen beregnet å gi mellom 400 og 1100 arbeidsplasser i Nord-Norge.

Reiseliv den nye oljen

Skjeldam gikk tidligere i år Ser ingen oljefremtid i nord og mener landsdelen heller bør satse på reiseliv. Hurtigrutens vekst viser at man bør satse på reiseliv i nord, mener Skjeldam, som sier Hurtigrutens omsetning fortsetter å øke i 2016 «på alle områder».

– I 2016 leverer vi vekst, vi ligger godt foran på alle områder, sammenlignet med samme periode ifjor, sier Skjeldam.

Det endelige årsresultatet for 2015 legges frem i april.

 

Rekordhøyt boligsalg

Derfor mener de styringen av landet er planløs dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.