– Ja, vi er utålmodige. Og utålmodigheten er økende, sier Kristin Krohn Devold (56), administrerende direktør for arbeidsgiverorganisasjonen NHO Reiseliv.

– Nå tror jeg vi har fått en handlekraftig næringsminister som kan skape action, men hvor blir det av løftene i Reiselivsmeldingen, spør hun.

Minner om Somling

Krohn Devold, som selv har statsrådserfaring som forsvarsminister i Bondevik 2-regjeringen fra 2001 til 2005, er særlig opptatt av fremdriften i de fire kjernesakene som ble løftet frem både i Reiselivsmeldingen 17. mars i fjor og i regjeringens Jelyøyaplattform i høst.

– I Reiselivsmeldingen ble det lagt vekt på gode rammebetingelser. Siden har vi fått momsøkning, mens skattelette i form av den lovede verdsettelsesrabatten i formuesskatten på norskeide hoteller og overnattingssteder er uteblitt. Hvor blir den av? Dette synes jeg minner om somling, sier hun.

Det ble også gitt et løfte om en tilsynsreform samt mer effektiv rapportering via Altinn.

– Og så må vi få fortgang i kravene om rapportering om både gjestedøgn og skatt fra de store internasjonale bookingplattformene som Airbnb. Vi vet at Airbnb på en del større destinasjoner kan stå for så mye som 25 prosent av totaltrafikken. Når dette ikke rapporteres, blir tallene vi får fra Statistisk sentralbyrå hel feil, samtidig som staten får mye mindre skatt enn den skulle fra dem som leier ut.

Ikke i skuffen

Skiftende regjeringer har gjennom flere tiår kommet med stadig nye visjoner for norsk reiseliv uten at det har skjedd stort i praksis. Reiselivsmeldinger har hatt en tendens til å havne i skuffen.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen forsikrer at regjeringens Reiselivsmelding på ingen måte er lagt i skuffen.
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen forsikrer at regjeringens Reiselivsmelding på ingen måte er lagt i skuffen.

– Jeg har beroliget Kristin Krohn Devold og alle andre med at Reiselivsmeldingen var noe av det første jeg ble presentert for da jeg kom til departementet for en drøy måned siden. Og jeg kan love at den ikke lå i noen skuff, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Og jeg kan også forsikre at vi arbeider med alle de sakene Devold nevner. Blant annet starter kartleggingen av tilsynspraksisen like over påske. I saken om verdsettelsesrabatten blir det nå utarbeidet et beslutningsgrunnlag som skal sendes til Esa.

– Målet er å få sendt den før sommeferien, sier Røe Isaksen.

Han legger til at Finansdepartementet jobber med et forslag som at flere formidlingsselskaper som Airbnb får opplysningsplikt til skattemyndighetene.

– Jeg deler Devolds utålmodighet, og jeg kan love at vi skal jobbe så raskt og så godt vi kan med dette, sier Røe Isaksen. (Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide- Hva skal du med hodetelefoner til 15.000 kroner?
Klipsch Heritage er hodetelefoner som koster 15.000 kroner. Det er bare en tidel av hva like god lyd i et par høyttalere koster.
02:44
Publisert: