For en drøy måned siden stengte Fursetgruppen ned samtlige restauranter som følge av regjeringens skjenkestopp og kontaktreduserende tiltak. Drøyt 300 ansatte fikk permitteringsvarsel.

Nå melder Fursetgruppen at den vil åpne dørene til restaurantene igjen – i håp om at restriksjonene blir fjernet 14. januar og at restaurantene igjen kan tilby vin til maten. Det går frem av et nyhetsbrev Fursetgruppen har sendt til sine kunder.

Sæther bekrefter beslutningen overfor DN. Grand Café og Ekebergrestauranten åpnet allerede forrige uke.

– Dette er for å holde hjulene i gang og holde de ansatte i arbeid. Det er et stort tap for oss ikke å skulle få servere alkohol, men nå tør vi ikke noe annet, vi er redd for å miste de ansatte. Folk forsvinner ut av bransjen, og vi har fått så mange indikasjoner på at folk vil slutte at vi var nødt til å gjøre det, sier Sæther.

Fursetgruppen har nærmere 30 restauranter, kantiner og selskapslokaler i Stor-Oslo. Blant de andre restaurantene Fursetgruppen driver er Festningen, Sjømagasinet og Lofoten Fiskerestaurant. Selskapet har til sammen 600 på lønningslisten, blant disse er 300 fast ansatte. Siden midten av desember er de ansatte blitt holdt i arbeid på lønnsstøtte.

Press på myndighetene

Regjeringen skal etter planen orientere om koronatiltakene fredag 14. januar. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum uttalte søndag at han mente at målet burde være åpne kraner, så lenge faglige råd åpner for det.

Sæther og Fursetgruppen har ikke fått signaler fra myndighetene utover det som er blitt kommunisert i mediene.

– Vi har fulgt med på alle debatter og diskusjoner som har vært, og vi i bransjen har enda ikke fått noen faktabasert forklaring på skjenkestoppen og hvorfor den skal fortsette.

Sæther innrømmer at de med beslutningen ønsker å legge press på myndighetene.

– Ja, skal denne bransjen overleve trenger vi å kunne tilby gode opplevelser, der mat og vin kombineres. Vi trenger også forutsigbarhet. Hvis regjeringen lemper på tiltakene fredag klokken 16, så får ikke vi forberedt oss godt nok, og gjestene får ikke tid til å booke. Da er den helgen ødelagt, og hver dag teller for bransjen nå, sier han.

Dersom skjenkestoppen videreføres, vil Fursetgruppen likevel holde åpent.

– Det vil vi, men da blir tapene større. Dersom den videreføres, må regjeringen komme med ytterligere støttepakker. For det vil koste bransjen dyrt, sier han.

Erik Tronbøl, administrerende direktør i Concept Restaurants, som blant annet driver Delicatessen, har foreløpig ikke tatt en beslutning. Per dags dato er alle restaurantene stengt og samtlige ansatte permittert.

– Vi gjør løpende vurderinger. Dersom skjenkestoppen videreføres, vil jeg tro vi velger ikke å kalle de ansatte tilbake, sier han.

Positive signaler

Tirsdag møtte næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) flere av partene i arbeidslivet, deriblant LO, NHO og Virke, til et statusmøte om håndteringen av pandemien.

Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, oppsummerer på følgende vis:

– Det kom noen positive signaler fra statsråden i møtet, men det er fortsatt stor usikkerhet og mange som er spent på hva som skjer med tiltakene etter fredag. Virksomhetene bør få tydelige signaler i godt tid før endringene trer i kraft, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.