Over 20.000 avbestillinger. Nærmere 30 millioner kroner i tapt omsetning. Og «null hjelp» fra myndighetene. Slik oppsummerer restauranteier Nevzat Arikan perioden etter 1. desember.

– Det har vært utrolig trist, særlig når begrunnelsene for tiltakene har vært tynne eller helt fraværende. Det er nesten uverdig, sier Arikan.

– Det er ikke optimalt, men vi åpner for å overleve, sier Nevzat Arikan. Her fotografert i restauranten Trattoria Popolare på Grünerløkka torsdag ettermiddag.
– Det er ikke optimalt, men vi åpner for å overleve, sier Nevzat Arikan. Her fotografert i restauranten Trattoria Popolare på Grünerløkka torsdag ettermiddag. (Foto: Elin Høyland)

Det startet med et avbestillingsrush etter at omikronvarianten begynte å spre ny frykt i samfunnet i slutten av november. Skjenkestopp og kontaktreduserende tiltak fra regjeringen ble nådestøtet i høysesongen. Arikan så seg nødt til å stenge samtlige restauranter.

Nå åpner han restaurantene igjen, etter at regjeringen besluttet å lette på koronatiltakene, deriblant den omstridte skjenkestoppen. Restauranter og barer får nå lov til å skjenke alkohol frem til klokken 23. Krav om en meters avstand på serveringssteder opprettholdes.

– Det er ikke optimalt, men vi åpner for å overleve. Det tar tid å stelle ting i stand, men vi går for åpne dører på mandag, så får vi se hvordan ting utvikler seg. Plutselig finner regjeringen ut at den skal stenge ned igjen, sier Arikan, som i 2020 ble nødt til å selge tradisjonsrike «Lompa» for å redde resten av restaurantimperiet.

– Pest eller kolera

Siden starten av desember har samtlige av de nær 250 ansatte vært permitterte. Arikans restaurantkonsern omfatter blant annet Popolare, Arakataka og Nedre Foss Gård. Noen av de permitterte har forsvunnet ut av bransjen.

– Vi har mistet folk allerede, men vi hadde ikke noe annet valg enn å permittere. Lønnsstøtteordningen er ikke bra nok, den er skreddersydd for hoteller. Og den største kritikken da regjeringen var i opposisjon, var at kompensasjonsordningen slo veldig feil. Vi trodde de nå skulle forbedre den, men de har bare gjort den dårligere, sier Arikan, med henvisning til at det er innført krav om tilbakebetaling ved overskudd, blant annet.

Noho-partner Morten Usterud er glad for at de endelig kan åpne dørene igjen, men frykter at kompetanseflukten bransjen er blitt rammet av vil skape problemer. – Vi er rett og slett underbemannet, og det kommer til å gjøre ting utfordrende fremover.
Noho-partner Morten Usterud er glad for at de endelig kan åpne dørene igjen, men frykter at kompetanseflukten bransjen er blitt rammet av vil skape problemer. – Vi er rett og slett underbemannet, og det kommer til å gjøre ting utfordrende fremover. (Foto: Elin Høyland)

På Youngs i Oslo sitter Noho-partner Morten Usterud. Han er positivt overrasket over lettelsene som ble presentert på pressekonferansen.

– Det er i overkant av hva vi hadde trodd kom. Vi er glade og gleder oss til å ønskes gjester velkommen å lage en skikkelig bra helg!

Nå skal det endelig serveres pizza, tappes øl og blandes morsomme drinker igjen.

– Det begrenser mye skade, og ikke minst får vi kommet i gang igjen. Vi skulle selvfølgelig ønske at vi kunne hoppet inn i en virkelighet som var 2019-hygge, men vi har forståelse for at et frislipp kan ha en konsekvens, sier han.

Noho-konsernet valgte i midten av desember å beholde samtlige ansatte på lønnsstøtte. De taper mer på det enn de ville gjort med permitteringer, men ifølge Usterud hadde de ikke noe valg.

Bartender Joskar Tveita har byttet ut whiskyglass og ølkraner med hammer og drill. – Vi har stått her med «power tools» og frest, så har vi ryddet opp sølet etterpå, sier han.
Bartender Joskar Tveita har byttet ut whiskyglass og ølkraner med hammer og drill. – Vi har stått her med «power tools» og frest, så har vi ryddet opp sølet etterpå, sier han. (Foto: Elin Høyland)

– Lønnsstøtteordningen er jo helt fryktelig dårlig. Den koster enormt mye penger for oss, og den eneste grunnen til at noen bruker den i vår bransje, er at ingen har gjort noe med permitteringsløsningen, som også er kjempedårlig. Det er pest eller kolera, sier Usterud.

I likhet med Arikan er han lite imponert over den nye regjeringen.

– Nåværende regjering var jo utrolig skeptisk til kompensasjonsordningen som den forrige regjeringen innførte, og nå har de bare slengt opp akkurat det samme. Med unntak av at de da har lagt på ting som krav om tilbakebetaling ved overskudd, samt begrensninger på utbytte og bonuser, noe vi synes er veldig rart, sier han.

To år bak stengte dører

Ifølge Usterud er det rundt 25 prosent færre ansatte i utelivsbransjen i Oslo nå, sammenlignet med i februar 2020.

– Det er et stort problem for hele bransjen. Vi er rett og slett underbemannet, og det kommer til å gjøre ting utfordrende fremover, sier han.

Bartender Joskar Tveita har brukt den siste måneden til å slipe ned og lakkere bord, i tillegg til annet forefallende arbeid. Antibac og såperester har forårsaket skade, forklarer han.

Joskar Tveita har jobbet som bartender ved Youngs i snart tre år, og har vært permittert tre ganger de to siste årene. Nå håper han nedstengningene er ferdig for godt.
Joskar Tveita har jobbet som bartender ved Youngs i snart tre år, og har vært permittert tre ganger de to siste årene. Nå håper han nedstengningene er ferdig for godt. (Foto: Elin Høyland)

– Vi har stått her med «power tools» og frest, så har vi ryddet opp sølet etterpå. Vi har også vasket der det vaskes kan, sikkert unødvendig mange ganger, sier han.

– «Deep cleaning» har nok fått en ny betydning, skyter Usterud inn.

Tveita vært med helt siden Youngs ble åpnet i april 2019. Det tok litt under ett år før de stengte ned for første gang. I snart to år har han jobbet med pandemien hengende over seg.

– Du har ikke vurdert å finne deg noe nytt?

– Jo, men jeg har levd fra pressekonferanse til pressekonferanse. Det har hele tiden vært «to uker» til gjenåpning, så jeg har vært avventende. Og så trives jeg jo veldig godt som bartender, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

På kjøkkenet til Youngs gjør Angelika Pawelczyk og Maksymilian Kowalczyk klart for nok en gjenåpning.
På kjøkkenet til Youngs gjør Angelika Pawelczyk og Maksymilian Kowalczyk klart for nok en gjenåpning. (Foto: Elin Høyland)