Pizza & Kina Expressen har helt siden 1985 vært en institusjon i Oslos bybilde, kjent for den karakteristiske logoen prydet med telefonnummeret 22 22 22 22. Men nå er det slutt.

Denne uken meldte eierselskapet Express Mat oppbud. Konkursen ble registrert i Brønnøysundregistrene torsdag 17. november.

– Det er ikke så mye å si. Hele greia er bare trist, sier Jørn Atle Berg, som har vært daglig leder og styreleder i selskapet.

Berg (57) peker på manglende omsetning, høye kostnader og andre ettervirkninger fra pandemien. I pandemiårene 2020 og 2021 tapte selskapet nær 3,5 millioner kroner, og det lå an til samme underskudd i år. Selskapet har ikke hatt et solid overskudd på over ti år.

– Enkelte steder har vi nesten like høye felleskostnader som husleiekostnader, og da går det ikke rundt. Bedriftsmarkedet har begynt å komme tilbake igjen, men det hjelper ikke at verden er som den er nå akkurat nå.

Selskapet har levert pizza og kinamat i Oslo-området i flere tiår. Ifølge Berg er selskapet Oslos eldste matleveringstjeneste. I normalåret 2019 omsatte selskapets egne og franchisedrevne utsalgssteder for 32 millioner kroner. I år anslår han den sammenlignbare omsetningen til å være rundt 21 millioner kroner.

Berg forteller er det om lag 30 ansatte som mister jobben, med mindre noen kjøper boet.

– Hva er gjelden i selskapet?

– Det har jeg ikke foran meg, men det er veldig lite. Du får høre med bostyrer.

Bostyrer er forretningsadvokaten Leif Petter Madsen i Wikborg Rein. DN har ikke oppnådd kontakt med Madsen fredag kveld.

– Ikke noe feil

Ifølge årsregnskapet for 2021 var egenkapitalen negativ med 4,5 millioner kroner, mens leverandørgjelden var på om lag 900.000 kroner.

Berg sier man over en periode har forsøkt å hente kapital fra nye investorer, men at eierne ikke har lykkes med dette. Berg gikk av som daglig leder og styreleder en uke før konkursen, siden han ikke lenger fikk noen informasjon om status på kapitalinnhentingen.

Han avviser imidlertid at det oppsto konflikt mellom eierne og ham.

– Det er ikke noe feil eller negativt med eierne, men jeg har ikke sittet med informasjon i prosessen med å få inn investorer og samarbeidspartnere. Når jeg ikke vet hva som foregår i den prosessen, kan jeg ikke sitte med det fulle og hele ansvaret, sier han.

– Vi holdt det gående i håp om at vi skulle få inn ny kapital. Nå bistår jeg bostyrer, og det er ikke noe som ville gledet meg mer enn om selskapet kunne gjenoppstå.

– En vanskelig situasjon

Kjell Jørgen Bergum (69) eier 40 prosent av morselskapet Express Mat Holding. Resten eies av Tomm Fjeldheim og hans familie.

– Pandemien har skapt en vanskelig situasjon, med reduserte inntekter og ganske kraftige kostnadsøkninger. Vi har hjulpet med litt egenkapital, men til slutt ble det for mye, sier Bergum.

Totalt har holdingselskapet gått inn med rundt 15 millioner kroner i pandemiperioden, ifølge Bergum.

– Vi har stått på og prøvd, men innså at det ikke gikk mer.

Han tviler på at noen vil kjøpe konkursboet.

– Det ville overraske meg om det var noen som gjorde det, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.