Nordic Choice-kjeden hadde tett på ti milliarder kroner i inntekter i fjor, en økning på vel ni prosent fra 2016. Også driftsresultatet før avskrivninger, det som på regnskapsspråket kalles ebitda, ble langt bedre, mens resultat før skatt var noe svakere.

– Vi investerer og avskriver så mye at vi forholder oss til ebitda som nøkkeltall. Og det viser at vi har lagt bak oss nok et rekordår. Det var rett og slett «best ever», sier konsernsjef Torgeir Silseth (54).

Men alt tyder på at 2018 blir langt bedre.

«Fantastisk start»

For første gang offentliggjør Nordic Choice nå også terialtall. Og de viser en inntektsøkning på nær 13 prosent til 3,2 milliarder i årets første fire måneder. Og driftsresultatet før avskrivninger er nær femdoblet fra 25 millioner kroner i fjor til 121,5 millioner kroner i år i det som normalt er hotellbransjens tøffeste periode av året.

Om snaut to år åpner Comfort Hotel Copenhagen med 500 rom like ved Clarion-hotell på Kastrup. Petter A. Stordalens hotellkjede har signert avtaler for åpning av 19 nye hoteller med over 5000 rom frem til 2021.
Om snaut to år åpner Comfort Hotel Copenhagen med 500 rom like ved Clarion-hotell på Kastrup. Petter A. Stordalens hotellkjede har signert avtaler for åpning av 19 nye hoteller med over 5000 rom frem til 2021. (Foto: Nordic Choice Hotels)

– Første tertial har rett og slett vært fantastisk. Alt går i riktig retning. Trondheim har vært fantastisk, Helsingfors og Oslo det samme. Det koker i København og selv i Stavanger har vi nå en pen forbedring etter en tøff periode etter oljeprisfallet. Det gjør at vi i år forventer at vi vil passere en milliard i ebidta-resultat for første gang, sier Silseth.

Varsellampene lyser

Også når Silseth blir bedt om å oppsummere fjoråret, gikk det meste på skinner. Men Stockholm har vist visse svakhetstegn etter en fantastisk vekst i belegg og priser helt frem til i fjor sommer.

– Da begynte det å butte litt imot, og det ser også ut til å fortsette i år noe sterkere enn de fleste vel hadde sett for seg. Nok en gang handler dette i stor grad om at mye ny hotellkapasitet ikke blir absorbert av markedet, så spådommen er vel at losjiinntekten per tilgjengelige rom i Stockholm vil gå marginalt ned også i 2018. Men ettersom det ser ut til å komme svært lite ny kapasitet inn de neste tre årene, er det vår vurdering at Stockholm vil klare seg bra fremover.

– Mens varsellampene er tent i København?

– København går kjempebra nå med over 80 prosent belegg og gode priser etter en fantastisk gjeninnhenting. Men det er 6000–8000 nye rom på vei inn der, og ja, lampene lyser rødt nå. Vi kan lett komme til å få en nedgang i losjiinntekten per tilgjengelige rom på 25 prosent i København, noe jeg ikke tror alle er helt forberedt på, sier Silseth.

Gode tider

Torgeir Silseth sier det generelle bildet er at det er gode tider for både hoteller spesielt og reiselivsindustrien generelt takket være stadig økning i turismen.

6. mai åpnet Stordalens nye takrestaurant STHLM Under Stjärnorna på 1200 kvadratmeter på Brunkebergstorg i Stockholm. Petter Stordalen til høyre.
6. mai åpnet Stordalens nye takrestaurant STHLM Under Stjärnorna på 1200 kvadratmeter på Brunkebergstorg i Stockholm. Petter Stordalen til høyre. (Foto: Nordic Choice Hotels)

– Det sier jo ganske mye at både vi og resten av hotellbransjen klarer å øke vår omsetning til tross for at nye aktører, som Airbnb, samtidig har kraftig vekst. Vi er grunnleggende positive til både Airbnb og andre aktører som bidrar til at reiselivsindustrien blir større og bedre. Men forutsetningen er selvfølgelig at de følger de samme reglene for betaling av skatt og innrapportering som oss andre; hvis ikke blir det helt håpløst. Og jeg tror jo det også ender der selv om utviklingen på det området går litt tregt.

– Men mange er vel også skeptiske til Airbnb?

– For publikum er det jo kjempebra med slike aktører. Men jeg forstår jo at det er en viss skepsis i borettslagene når de plutselig ser en stuepike på gangen med både vogn og full uniform, sier han.(Vilkår)

Drømmer du om å ta over et historisk hotell så bør du se dette
Innerst i Fjærlandsfjorden ligger Mundal hotell. Hotellet ble bygget i 1891 da utenlandske turister strømmet til Norge. I dag ligger hotellet der som et spøkelseshus. Kan nye krefter ta hotellet tilbake til sine gode gamle dager?
05:14
Publisert: