– Det var veldig hyggelig stemning blant gjestene, og mange kommenterte til våre ansatte at det var deilig å kunne dra ut og ta et glass vin til maten. Dette er en god start, sier administrerende direktør Gjøran Sæther i Fursetgruppen.

Fredag kveld kunne folk igjen samles for å ta en øl på bar eller et glass vin til maten på restaurant, etter at den nasjonale skjenkestoppen opphørte. Restauranter og barer får nå lov til å skjenke alkohol frem til klokken 23. Kravet om én meters avstand på serveringssteder opprettholdes.

– Alle restaurantene våre var nesten fulle, sier Sæther om fredagen.

Fursetgruppen har nærmere 30 restauranter, kantiner og selskapslokaler i Stor-Oslo. Blant de andre restaurantene Fursetgruppen driver er Festningen, Sjømagasinet og Lofoten Fiskerestaurant.

I starten av forrige uke meldte Fursetgruppen at de ville åpne dørene til restaurantene igjen i håp om at restriksjonene ville bli fjernet fredag 14. januar, etter å ha vært stengt i en drøy måned.

Det gjorde at de sto klare da det ble kjent at de igjen får lov til å skjenke alkohol.

– Vi var veldig godt forberedt, og hadde tatt tilbake alle ansatte, sier Sæther.

Bookingene nær normalen

Fursetgruppen har til sammen 600 på lønningslisten, blant disse er 300 fast ansatte. Siden midten av desember er de ansatte blitt holdt i arbeid med lønnsstøtte.

Restauranteier Nevzat Arikan uttalte tidligere denne uken til DN at noen av deres permitterte ansatte har forsvunnet ut av bransjen. Arikans restaurantkonsern omfatter blant annet Trattoria Popolare, Arakataka og Nedre Foss Gård.

Noho-partner Morten Usterud uttalte samtidig at det er rundt 25 prosent færre ansatte i utelivsbransjen i Oslo nå, sammenlignet med i februar 2020.

– Vi tok den investeringen med å ha folk på lønnsstøtte, selv om det var dyrere for oss. Det får vi igjen for nå, ingen har kastet inn håndkleet. Nå fungerer faktisk lønnsstøtten, og selv om omsetningen blir lavere på grunn av antallsbegrensningen, blør vi ikke masse penger, sier Sæther.

Han har ikke konkrete tall for hvordan omsetningen ble fredag, men så at bookingene for lørdag er tilnærmet normalen for en lørdag januar.

– Det er et oppdemmet behov for å kose seg. Mange rakk ikke å ha julebord før det ble avlyst. Folk koser seg ekstra med vin når de ikke har gjort det på en måned. Det blir en hyggelig omsetning, sier han.

Folk koser seg ekstra med vin når de ikke har gjort det på en måned.
Gjøran Sæther

Noho: – En bra start

Karl-Henning Svendsen, daglig leder i utelivskonsernet Noho Norway, forteller at det var bra besøk på deres utesteder fredag. Selskapet driver 18 utesteder i Oslo, blant annet Kulturhuset, Youngs og Oslo Camping.

– Det var en bra start. Jeg vil si vi hittil er 50–60 prosent booket i snitt på alle våre steder i kveld (lørdag). På fredag var omsetningen 40 prosent av en normal fredag i omsetning, som er som ventet ettersom vi må stenge tidligere, sier Svendsen.

Karl-Henning Svendsen, daglig leder i utelivskonsernet Noho Norway.
Karl-Henning Svendsen, daglig leder i utelivskonsernet Noho Norway. (Foto: Sebastian S. Bjerkvik)

Han ble positivt overrasket over at skjenking er tillatt til klokken 23.

– Det viktigste for oss er å ivareta de ansatte og at vi får kommet i gang. Vi valgte å ikke permittere noen fra 13. desember, vi har en fantastisk gjeng som jobber hos oss og de er veldig klare for å igjen kunne jobbe med mennesker. Så får vi bare håpe at samfunnet kan åpne opp mer og mer etter hvert, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.