Facebook har siden 2014 vært behjelpelig med å slette markedsføring for utenlandske spillselskaper på nettsamfunnet etter oppfordring fra Lotteritilsynet.

Resultatet er blitt at nesten ingen av bettinggigantene som Betsson, Unibet og Folkeautomaten er synlige for norske Facebook-brukere.

I Norge er det Norsk Tipping og Norsk Rikstoto som har lov til å markedsføre pengespill rettet mot norske kunder.

Facebook sa derimot nei da Lotteritilsynet anmodet selskapet om å slette private Facebook-kontoer og sider som tilhørte norske spillambassadører i fjor.

Vil slette Facebook-kontoer

Listen omfattet blant andre tidligere fotballspiller John Arne Riise, MMA-fighteren Emil «Valhalla» Meek og artist Petter Bjørklund Kristiansen, mest kjent som «Katastrofe».

«Da saken ble undersøkt, kunne vi ikke se at disse sidene og personlige profilene var dedikerte til å fremme gambling», skrev Facebooks norske lobbysjef, Marianne Neraal, i en epost til tilsynet.

Nå legger Lotteritilsynet press på Facebook igjen, og mener avgjørelsen ikke er korrekt.

«Vi vil påpeke at vi fortsatt mener at nettstedene til ambassadørene, som vi nevnte i vårt siste brev, inneholder ulovlig markedsføring og markedsføring av gambling selskaper uten lisens i Norge», skriver tilsynet i en ny epost.

Siden den forrige tilsynsrunden, er listen over spillambassadører redusert fra elleve til fire. Tidligere fotballspiller John Arne Riise er en av dem som ikke lenger er i tilsynets søkelys.

Lotteritilsynet mener artisten Petter Bjørklund Kristiansen, mest kjent som «Katastrofe», driver ulovlig markedsføring av utenlandske spillselskap.
Lotteritilsynet mener artisten Petter Bjørklund Kristiansen, mest kjent som «Katastrofe», driver ulovlig markedsføring av utenlandske spillselskap. (Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix)

MMA-fighter Emil Weber Meek og artisten Petter Bjørklund Kristiansen, mest kjent som «Katastrofe», risikerer derimot fortsatt å få Facebook-sidene, som til sammen har over 81.000 følgere, fjernet. MMA-utøverne Jack Bernhard Hermansson og Mohnsen Bahari er de to andre på tilsynets reklameliste.

Vil stoppe reklametrykket

Lotteritilsynet mener Kristiansen blant annet bryter lotteriloven ved at han poserer med en t-skjorte med Betsson-logo, samt omtaler selskapet i positive ordelag på sine private Facebook-side og nevner spillselskapet sammen med hjerteikoner.

Seniorrådgiver Silje Sægrov Amble i Lotteritilsynet svarer ikke direkte på DNs spørsmål om dette faller inn under ytringsfriheten, men sier at deres gjentatte tiltaksaksjoner gjøres for å stoppe reklametrykket fra de utenlandske spillselskapenes ambassadører.

– Facebook har bekreftet at de nå ser nærmere på vårt oppfølgingsbrev fra desember, og at de vil melde oss tilbake innen kort tid hvordan de vurderer markedsføringen ut fra sine retningslinjer. Vår rapportering til Facebook er et av våre tiltak for å stoppe ulovlig tilbud, markedsføring og formidling av pengespill uten tillatelse i Norge, sier Amble.

I eposten til Facebook skriver tilsynet at de mener Facebook-sidene og kontoene til de norske spillambassadørene er opprettet for å spre reklame for bettingselskaper.

Amble er glad Facebook allerede har fjernet mye av innholdet som bryter med norsk lotteri- og markedsføringslov.

– Vi setter pris på at de har fjernet det meste av markedsføringen vi har rapportert til Facebook, etter en vurdering ut fra sine egne retningslinjer om at det ikke er lov å markedsføre pengespill som ikke har tillatelse i det enkelte land.

DN har prøvd å komme i kontakt med Facebooks norske samfunnskontakt, Marianne Neraal, uten å lykkes.(Vilkår)

Bitcoin har ingen fundamental verdi, og kan gå i null.
01:21
Publisert: