- Interessen for eiendom i utlandet har aldri vært høyere, slår partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret til DN.no fast.

Hele 48.600 norske husholdninger har mer eller mindre konkrete planer om å kjøpe feriehus utenfor landets grenser, viser en fersk undersøkelse fra analysebyrået.

Det er det høyeste tallet Prognosesenteret noensinne har registret - og flere enn antallet som drømmer om hytte ved kysten av Norge (se den fullstendige oversikten nederst i saken).

- Vi ser et voldsomt «oppsamlingsheat» som utløses av at det er en stor optimisme i Norge. Økonomien går fryktelig bra og inntektene våre øker, sier Øye

- I tillegg ser vi at alternativet - å kjøpe sjøhytte i Norge - for mange ikke er et alternativ i det hele tatt på grunn av prisnivået.

15 prosent
Alle som planlegger å gå i anskaffelse av feriebolig i utlandet, kommer riktignok ikke til å realisere drømmen.

- Vi regner med at rundt 15 prosent, det vil si i overkant av 7.000 husholdninger, faktisk vil gjennomføre kjøpet, forteller Øye.

Av disse vil 1 av 3 havne i solhungrige nordmenns evige favoritt - Spania.

Tror ikke på prisfall
- Den kraftige interessen for Spania fortsetter å øke. Mange har ventet, men tenker i dag at risikoen for et veldig stort ytterligere prisfall er mindre enn det har vært på lenge, mener Øye.

Han tror «rushet» av norske kjøpere på det spanske feriemarkedet også kan forklares med demografiske endringer.

- Andelen voksne mennesker øker i den norske befolkningen og den kommende pensjonistgjengen har ikke tenkt å havne på gamlehjem med det første. De selger eneboligen, flytter i leilighet og planlegger å nyte livet på sine eldre dager.

Stemningsendring
I andre halvdel av fjoråret opplevde norske spaniameglere en merkbar stemningsendring. Det kan blant annet Sverre Balteskard i Feriebolig Utland bekrefte.

- Eurokursen har hatt mye å si for utviklingen. Etter finanskrisen begynte nordmenn å handle i Spania igjen da euroen kom ned på et nivå rundt 8,60 mot kronen, sier Balteskard til DN.no.

Forventningene om god avkastning i fremtiden er riktignok ikke høye.

Svakt investeringsmotiv
- Nei, folk kjøper ikke hus i Spania for å bli rike. Våre tall viser at andelen som så på dette som en god investering steg frem mot 2008. Siden har den sunket, og det er tydelig at investeringsmotivet ikke er det viktigste i dag, sier Øye.

Potensielle kjøpere spør likevel ofte Balterskard om prisutsiktene.

- Vi er veldig forsiktige med å si at prisene ikke kan komme til å synke, understreker han.

- Samtidig ser vi at det i enkelte områder er vanskelig å få tak i objekter til de prisene vi så for et par år siden. Dette gjelder spesielt på populære Costa Blanca. Jevnt over tror vi prisene vil bli liggende der de er nå. Vi ser at de skandinaviske markedene er veldig aktive, mens det fremdeles er tomt i de store markedene i Europa.

Fra undersøkelsen: Har dere planer om å kjøpe fritidsbolig?

Kilde: Prognosesenteret

Prognosesenteret gjennomfører den landsdekkende spørreundersøkelsen blant 1000 norske husholdninger hvert halvår. Hensikten med undersøkelsen er å kartlegge interessen for det norske feriehusmarkedet.

Les mer:
Derfor kjøper nordmenn feriebolig i utlandet
<b>Her får du sydendrømmen på billigsalg</b>
<b>Norsk bolig-boom på Solkysten</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.