Hveteprisene stiger torsdag for tredje dag på rad, og er nå på det høyeste nivået på 13 måneder. Dårlig avling i Russland grunnet tørke, med mulig påfølgende eksportrestriksjoner, bidrar til oppgangen.

Det melder Bloomberg News og AgriMoney torsdag.

"Ekstrem varme og tørke vil påvirke hveteområder i Russland og vestre Kasakhstan, og kan spre seg til Ukraina de neste ti dagene, noe som kan føre til et større tap av avlingene", heter det ifølge Bloomberg News i en oppdatering fra Telvent DTN.

Samtidig kan oppgangen i hveteprisene påvirke mais- og soyabønneprisene oppover.

Verste på 130 år
AgriMoney skriver at tørken i Russland er den verste på 130 år. Ifølge SovEcon kan det i verste fall føre til en halvering av produksjonen.

Landets landbruksdepartement regner derimot med et produksjonsfall på 24 prosent til 47 millioner tonn, etter at estimatet ble nedrevidert onsdag. Flere aktører, deriblant SovEcon, spekulerer i om eksporten nå blir begrenset. Andre spekulerer endog i at Russland må importere hvete i år.

Ifølge Bloomberg News har ukrainske landbruksmyndigheter sagt at landets eksport kan falle til 18,5 millioner tonn eller lavere denne sesongen, fra 21,2 millioner tonn forrige sesong.

Videre viser AgriMoney til at Polen, som er EU tredje største hveteprodusent, kan få en produksjon på 25,1-26,1 millioner tonn i år, noe som er ned rundt ti prosent fra i fjor. Også her vises det til ufordelaktig vær.

På råvarebørsen i Chicago handles nå september-kontrakter på hvete til 6,18 dollar pr bushel, noe som er opp 0,4 prosent fra onsdag. Onsdag steg prisene 3,5 prosent. Tidligere i sommer lå prisen lenge rundt 5 dollar pr bushel, før prisen begynte å stige kraftig i begynnelsen i juli.

Les også: Skåler i vodka for kjempeavling (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.