- Jeg er egentlig litt overrasket, gitt at de nylig har fått en undersøkelse fra regionalt nettverk som sier at vekstbildet fortsatt er svakt og utsiktene fremover er svakere enn oppsvinget Norges Bank så for seg i mars, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til DN.

Norges Bank holder styringsrenten uendret på 0,50 prosent, opplyser sentralbanken torsdag.

Norges Bank oppjusterer også rentebanen for 2017.

- Det er i den nye rentebanen priset fullt inn at renten skal ned til 0,25 prosent, men så blir den liggende der, sier Hov.

- I mot signalene fra eget nettverk

Seniorøkonomen reagerer på begrunnelsen for at Norges Bank nå trekker rentebanen opp.

- Det går litt på at de håper og tror at det går litt bedre fremover, fordi oljeprisen er litt høyere. Det går i mot signalene de har fått fra sitt eget nettverk, sier Hov.

Han viser til at sentralbanken venter at en mer ekspansiv finanspolitikk vil trekke veksten i økonomien opp. I tillegg venter Norges Bank at privat etterspørsel vil utvikle seg sterkere. 

- I en verden hvor rentene er null eller negative, og det er stor usikkerhet, er det litt rart at Norges Bank skiller seg ut og sier de i utgangspunktet er ferdige med å kutte, sier Hov.

Ser fortsatt svak vekst

Samtidig viser Hov til at Norges Bank ikke oppjusterer prognosene på bruttonasjonalproduktet, men fortsatt ser for seg en svak økonomisk vekst i Norge.

- Norges Bank mener at deler av en svake utviklingen de ser i økonomien er av mer strukturell art, og at man derfor ikke trenger å reagere så mye med renten, sier Hov.

Han peker på at realrenten fremover vil bli høyere.

- De hever rentebanen utover, samtidig som de ser for seg at inflasjonen er lavere. Det utgjør en høyere realrente, sier Hov.

«Brexit» eller «Bremain»? Følg britenes historiske EU-avstemning i DNs livestudio.

Les også på DN.no:

 

Giganten som nesten ingenting kan stoppe  

Møbelprodusent legger ned fabrikk  

Kristian Siem (67) ba britenes stats­minister om å legge frem en plan for reform av EU innenfra. Investoren er redd for at irritasjon over byråkrati sender britene ut av unionen. Ga EU-råd til Cameron dnPlus  (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen. (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Om den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.