Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen holder styringsrenten uendret på 0,50 prosent, men holder fast ved at renten kan bli satt ned i løpet av året, ifølge en melding torsdag.

- Prognosen for styringsrenten er lite endret siden forrige pengepolitiske rapport, sier Olsen i meldingen.

Det var også forventningen til samtlige 12 økonomer TDN Finans var i kontakt med på forhånd. De fleste ventet også at Norges Bank ville indikere et rentekutt i løpet av høsten.

  Jekker opp rentebanen

Det som imidlertid er nytt i dagens melding fra Norges Bank er at sentralbanken oppjusterer den såkalte rentebanen for 2017. Rentebanen er Norges Banks syn på hvordan renteutviklingen kommer til å se ut fremover.

I den nye renteprognosen ser det ut til at man likevel ikke kommer til å få nullrenter i Norge.

- Jeg er egentlig litt overrasket, gitt at de nylig har fått en undersøkelse fra regionalt nettverk som sier at vekstbildet fortsatt er svakt og utsiktene fremover er svakere enn oppsvinget Norges Bank så for seg i mars, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til DN.

Les hele intervjuet med Gonsholt Hov her: - Jeg er egentlig litt overrasket

Samtidig nedjusteres prognosene for kjerneinflasjonsutviklingen noe.

Ingen nullrente

"Veksten i norsk økonomi ser ut til å forbli svak den nærmeste tiden, selv om økningen i oljeprisen kan redusere usikkerheten og bidra til noe høyere etterspørsel. Dersom den høye boligprisveksten vedvarer, vil det kunne gjøre husholdningene mer sårbare. Inflasjonen har den siste tiden vært høyere enn 2,5 prosent, men lavere lønnsvekst og en noe sterkere krone vil bidra til at prisveksten avtar fremover", melder sentralbanken.

Styringsrenten ventes nå være 0,25 prosent i mars 2017, mot tidligere 0,20 prosent, stigende til 0,26 prosent i juni 2017 (0,20).

I desember 2017 ventes renten nå ligge på 0,27 prosent (0,20), stigende til 0,29 prosent i juni 2018 og 0,75 prosent i desember 2019 (0,65).

Kjerneinflasjonen (KPIJAE), en sentral premissgiver for renteutviklingen, anslås til 2,9 prosent i 2016, ned fra tidligere 3,0 prosent, 2,3 prosent i 2017 (2,5) og 2,0 prosent i 2018 (2,1).

Forrige renteendring fra Norges Bank var i mars 2016, da sentralbanken besluttet å sette ned styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 0,50 prosent.

 

Følg markedet med DN Investor

Les også: Dette er analytikerne aller mest spente på før Norges Banks rentebeslutning

Oljeservice-ansatte måtte hentes av ambulanse

Sidelengs før rentemøte og britisk EU-avstemning

Møbelprodusent legger ned fabrikk  

- Anbefalt av DNtv:

Slik kan du ta undervannsbilder med mobilen
DNs fotograf og fridykker Aleksander Nordahl tester undervannsdeksel til mobil og gir deg tipsene du trenger for å sikre feriebildene i vann.
04:36
Publisert:

Hør DNs siste podcast om offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten

 

 

DN Ekspress er et nyhetsbre(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.