Kina kutter ettårs innskudds- og utlånsrentene med 25 basispunkter med effekt fra fredag.

Dette er første gang den kinesiske sentralbanken kutter rentene siden 2008.

Bankene vil få lov til å tilby 20 prosent rabatt fra nøkkelrentene.

Oslo Børs hoppet et halvt prosentpoeng til 388,50 - en oppgang på totalt 0,65 prosent siden gårsdagens sluttnotering.

"Ikke hver dag med kinesiske rentekutt, faktisk for første gang siden 2008 og finanskrisen. De har heller brukt reservekravene RRR tidligere", skriver porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning på Twitter.

RRR er forkortelsen for Reserve Requirement Ratio og har inntil nå vært kinesiske myndigheters foretrukne våpen for å regulere økonomien. Ved å endre kravene til hvor store reserver kinesiske banker må ha, har man regulert utlånene. Reuters skriver at konsensus blant økonomene var at den kinesiske sentralbanken også denne gangen ville foretrekke å heller redusere bankenes reservekrav for å bedre kredittmulighetene og stimulere økonomien.

Økt risikoappetitt
Også i resten av Europa reagerer børsene positivt på den overraskende meldingen fra Kina. Euroen styrket seg samtidig umiddelbart mot amerikanske dollar, men har svekket seg noe senere på ettermiddagen.

Økt risikoappetitt viser også igjen i at investorene selger unna antatt trygge investeringer som tyske statsobligasjoner. I annenhåndsmarkedet stiger renten på tysk statsgjeld med ti års løpetid til 1,3575 prosent etter at de ble handlet med en rente på rundt 1,34 prosent før beslutningen ble kjent. Siden det er et omvendt forhold mellom kursen på en obligasjon og endringer i renten fører renteoppgangen til at kursen på obligasjonen faller.

Rentekuttet vil stimulere den kinesiske økonomien, men er også et tegn på at kinesiske myndigheter nå må trykke på gasspedalen for å motvirke at veksten i den kinesiske økonomien dabber av. Den nye renten på 6,31 prosent vil innføres fra fredag 8. juni. Innskuddsrentene settes nå til 3,25 prosent.

Les også: Kina lover mer "fintuning" på vekst (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.