Sentralbanksjef Øystein Olsen overrasket torsdag med å holde styringsrenten uendret på 1,25 prosent.

- Dette er katastrofe! utbryter sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets etter at sjokkbeskjeden ble sluppet.

Han er helt uenig med seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets som mener sentralbanken har gjort en «god» vurdering.

- Dette gjør store skadevirkninger på norsk økonomi, hevder Mork og utdyper:

- Det virker som at sentralbanken har fått boligprisene på hjernen og at de har ikke engang fått med seg at boligprisøkningen flater ut de siste månedene. I alle fall når du ser på sesongjusterte tall, noe de burde ha vett til å gjøre.

- Dumme ting

Sjeføkonomen er rett og slett rystet over at Norges Bank ikke kuttet renten, slik «alle» forventet.

- Unnskyld uttrykket, men jeg må si det nå: Sentralbanken sier en del dumme ting om at de lave oljeprisene ikke har slått ut så mye ennå, sier Mork og fortsetter:

- Pengepolitikken skal være fremoverskuende og komme i forkjøpet av alle de negative signalene som kommer i markedet og undersøkelser. Utenom boligprisene, er en svekket krone det eneste sentralbanken har å skjule seg bak. Men kronen hadde jo svekket seg nettopp på grunn av forventningene om rentekutt.

Kronen styrket seg

Kronen ble umiddelbart styrket 25 øre mot euro på den overraskende rentebeslutningen fra Norges Bank torsdag.

- Ja, nå ser vi jo hva som skjer. En sterkere krone er det siste Norge trengte nå. Dette gjør problemene enda større for det som skulle være den store omstillingen til en ny normal - at vi skulle finne andre ting å drive med enn olje til veldig høye lønninger. Nå blir omstillingen veldig mye vanskeligere, sier Mork.

- Vil det nye kronenivået bli liggende der?

- Det er vanskelig å si, men virkningen av denne beslutningen er en betydelig styrking av kronen, svarer sjeføkonomen.

- Skyver ting foran

Sentralbanken varsler torsdag at det kommer et kutt i mai eller juni (50/50 prosent sannsynlighet) med sannsynlighet for ytterligere kutt senere.

- De har gitt oss en rentebane der de skyver ting foran seg. Men den rentebanen er nesten ikke verd papirene den er trykket på. Den ble konstruert på bakgrunn av informasjon som er en drøy uke gammel, sier Mork.

Han viser til at det siden har kommet et referat fra Bank of England som var mer «dueaktig» enn ventet. Videre har Riksbanken i Sverige overrasket med rentekutt, og også den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) har vist seg som mer «dueaktig», påpeker Mork.

Norges Bank singaliserer torsdag at den vil kutte renten i mai eller juni.

- Jeg tror sentralbanken kommer til å angre dette allerede på maimøtet, og at de da vil kutte, sier Mork.

Les alt om rentebeslutningen:
Rører ikke renten
- Dette var veldig overraskende
  Ekstreme utslag i kronen
- Dette var veldig overraskende (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.