Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank sier at sentralbankens hovedstyre ikke ser noen store endringer i risikobildet i norsk økonomi sammenliknet med det de så ved mars-møtet, sier han til TDN Finans torsdag.

Les også: Rører ikke renten

Han understreker at Norges Bank fortsatt står ved at det er en hundre prosent sikkerhet for at renten kuttes innen juni hvis det ikke kommer betydelige avvik fra Norges banks prognoser fremover.

- Jeg vil ikke utelukke noen ting. Men vi har bekreftet det bilde vi tegnet i mars, og det er ikke så lenge til juni, så jeg tror prisingen i markedet frem til da vil være nær 100 prosent for rentekutt. Vi står fast ved det vi sa i mars, og de som begynner å tvile på om det kommer et rentekutt i juni, bør lese min innledning eller hovedstyrets vurdering en gang til, sier Olsen.

Kan gå annerledes

Han understreker at det var et klart alternativ å kutte renten nå.

- Samtidig betyr det jo noe om vi kutter nå eller senere, også med tanke på risikobildet. Vi vet ikke hvordan utviklingen vil være i boligpriser, inflasjon og så videre. Det kan gå annerledes enn det vi har spådd, sier Olsen.

Sentralbanksjefen sier samtidig at det er noen utfordringer knyttet til enda lavere rente.

- Det er forhold som trekker mot at renten burde vært satt ned nå. Blant annet er lønnsoppgjørene så langt kommet inn lavere enn våre anslag, og det trekker i retning av at renten skulle gå ned, sier Olsen.

«Det som er best til enhver tid»

Flere økonomer har trukket frem at i juni vil vi trolig vite om regjeringen gjør innstramminger i boligpolitikken. Samtidig legger Norges Bank frem Pengepolitisk rapport hvor de kan gjøre en helhetlig analyse av økonomien. Olsen sier at slike forhold kun har hatt en begrenset betydning for beslutningen.

- Vi har ikke tenkt eksplisitt på at vi får helt bestemt ny informasjon innen juni-møtet. Da tenker jeg blant annet på den mulige tiltakspakken for boligmarkedet fra regjeringen. Vi søker å gjøre det som er best til enhver tid, sier Olsen.

Han sier han ikke er mer spesielt mye mer bekymret for veksten i boligpriser og gjeld i Norge enn han var i mars.

- Vår risikovurdering er omtrent det samme som i mars, sier Olsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

6 faktorer som kan avgjøre hvem som blir britenes neste statsminister

Til denne byen går verdens lengste flyrute

«Legenden» er tilbake