Klokken 10.00 offentliggjorde sentralbanksjef Øystein Olsen at han ikke kutter styringsrenten.

Dermed beholder han den på 1,25 prosent.

Det manglende kuttet kommer som en liten overraskelse. Syv av 14 makroøkonomer TDN Finans snakket med i forkant av rentemøtet trodde på kutt.

– Utviklingen i norsk økonomi har så langt vært om lag som vi anslo i mars. Etter en samlet vurdering valgte hovedstyret å holde styringsrenten uendret på dette møtet, sier Olsen i en kommentar.

Den økonomiske veksten hos våre handelspartnere er fortsatt moderat, påpeker Olsen. Han understreker at prisveksten er svært lav i mange land. Styringsrentene er nær null eller negative, og forventningene til styringsrentene ute den nærmeste tiden har falt noe.

Norges Bank trekker frem fire punkter som gjør at den ikke kutter renten nå:

  • Oljeprisen har steget
  • Etterspørselen fra husholdningene holder seg oppe
  • Boligprisene fortsetter å vokse
  • Husholdningenes gjeld har økt mer enn ventet

På den andre siden taler disse tre punktene for rentekutt:

  • Den norske konsumprisveksten er på nær 2,5 prosent
  • Arbeidsledigheten har som ventet økt
  • Vårens lønnsoppgjør tyder så langt på at lønnveksten kan bli noe lavere enn tidligere lagt til grunn

– Ut fra informasjonen vi har fått i det siste, er det fortsatt utsikter til at styringsrenten vil bli satt ned i juni, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

  Klart for rentekutt i juni

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets har følgende kommentar etter rentebeslutningen:

- Norges Bank mener fortsatt at vekstutsiktene og lavere lønnsvekst er grunner for å senke rentene videre. Men litt sterke forbruksvekst og oppgangen i boligpriser og gjeld tilsier at sentralbanken ikke har bråhast. Også det forhold at oljeprisen har kommet noe opp og dermed redusert usikkerheten for et mer markert fall for økonomien har vært blant grunnen for å holde renten i ro nå. Med mindre tallene fremover ikke overrasker klart på oppsiden, synes grunnen beredt for rentekutt i juni, skriver han i en oppdatering.

Les også: - Det er ikke noe vits i å investere på vestkanten

- Det vil fyre opp boligmarkedet ytterligere

- Ser ingen ende på boligprisveksten  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.