De siste ukene har markedet for lange renter opplevd de største bevegelsene siden 2008.

- Det har vært veldig store bevegelser i lange renter i det siste, som har vært drevet av Tyskland. Det har vært helt uvanlig store bevegelser i lange tyske renter. Vi må antakelig tilbake, ikke bare et år, men ti år nesten for å se lignende. Det er veldig sjelden vi ser så store bevegelser, sier sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.

Les også: - Markedet ser ut til å være i et nedsmeltningsmodus

Kvantitative lettelser

Han peker på flere grunner til at det er så store bevegelser i markedet. Fra ifjor høst og inntil en måned siden har rentene i markedet for tyske statsrenter med lange løpetider vært rekordlave.

I januar startet den europeiske sentralbanken (ECB) sitt program for kvantitative lettelser, som innebærer at de kjøper statsobligasjoner.

- Det overrasket markedet litt at det kom. Ingen trodde at Tyskland ville gå med på det, men så kom det likevel. ECB kjøper nå verdipapirer, hovedsakelig statsobligasjoner, for 60 milliarder euro i måneden. Det er et veldig stort beløp, som betyr at det blir en stor økning i etterspørselen etter statsobligasjoner. Når etterspørselen øker så kraftig, går prisene opp. Når prisene på statsobligasjoner går opp, går rentene ned, forklarer Wilhelmsen.

Lav oljepris

Dermed falt rentene til usedvanlig lave nivåer.

- Vi hadde negative renter på den tyske statskurven, helt ut i ni år. Tiårsrenten lå bare så vidt over null. Det betyr at man priset inn en lav rente i mange år fremover. Styringsrentene i Europa kommer til å være null i sannsynligvis rundt tre år til. Deretter er det normalt at vi får en normalisering, når situasjonen i Europa blir bedre. Det tok ikke markedet høyde for i det hele tatt, slik som det var for en måned siden, sier Wilhelmsen.

Det som fikk ECB til å starte programmet for kvantitative lettelser var den fallende oljeprisen, noe som i sin tur førte til at inflasjonsforventningene falt.

- Kjøpene som ECB gjorde var så store at man begynte å frykte at det ikke var nok papirer å få tak i. Tilbudet var for lite sammenlignet med etterspørselen, mente mange. Vi fikk et sentiment i markedet som forsterket hele oppgangen i pris og nedgangen i renter, sier Wilhelmsen.

Vendepunkt

For en måned siden kom det imidlertid et totalt vendepunkt.

- Det første var at oljeprisen begynte å stige. Den har steget med 20 dollar fatet siden januar. Fra mars og til nå har det vært en trend oppover i oljeprisen. Det gjør at frykten for deflasjon har blitt mindre, sier Wilhelmsen.

- Plutselig forventer folk en inflasjon på ti års sikt på nesten to prosent. Skal du kjøpe en statsobligasjon med rente på null og får inflasjon på 1,8 prosent, så får du negativ realrent. Det er en utrolig dårlig investering, legger han til.

I tillegg kom det nye uttalelser fra kjente, rike investorer.

- Den amerikanske investoren Bill Gross sa at vi aldri kommer til å få se en så god mulighet til å «shorte» tyske statsobligasjoner. Det betyr at man posisjonerer seg for en høyere rente. Han har en stå stor innflytelse på markedet, at når han sier noe sånt så påvirker det hvordan andre markedsaktører reagerer. Andre kjente investorer ga signaler om det samme, sier Wilhelmsen.

«Salgsrush»

Det gjorde at holdningen i markedet snudde. Plutselig var det mange som ville selge tyske statsobligasjoner.

- Det er en elendig investering. Plutselig har det ført til et salgsrush på statsobligasjoner, understreker Wilhelmsen.

Han peker på at det er to ulike årsaker til dette salgsrushet.

- Det fundamentale er at oljeprisen har snudd, forventningene til inflasjonen fremover har snudd og data fra euroområdet ser litt bedre ut. Det er fundamentale ting som er viktige for å forklare hvorfor rentene har steget, sier Wilhelmsen.

- Men det har også blitt forsterket av forholdet i markedet. Det ene er investorene som går ut og sier at rentene skal opp, det andre er at veldig mange av de som har kjøpt statsobligasjoner og presset ned rentene nå blir stengt ut fra markedet, legger han til.

Kan gå videre opp

Rentene stiger, som vil si at obligasjonene de har kjøpt faller i verdi. Derfor selger de, og det forsterker prisfallet.

- Det blir en snøballeffekt, der man er nødt til å selge. Da blir prisfallet blir enda større. Dermed går rentene opp. Det er en av de største renteoppgangene vi har sett i Tyskland. Det er helt uvanlig å se en slik renteoppgang på så kort tid, sier Wilhelmsen.

Nå ligger ti års tyske renter på rundt 0,65 prosent. Sjeføkonomen understreker at dette fortsatt er veldig lave nivåer.

- Er det høyt? Nei ikke egentlig. Vi kom fra ekstremt lave nivåer. Det finnes fortsatt en risiko for at dette kan gå videre oppover, sier Wilhelmsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

BBC kan få kjørt seg

– Det er ikke sånn at vi suger til oss alt for å sluke det

Røkkes pengebinge vokser