Hverken sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre eller sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities fant nyheten om den uendrede styringsrenten overraskende.

- I forrige pengepolitiske rapport kom det frem at planen er å holde styringsrenten uendret frem til sommeren 2015. Foreløpig har det ikke kommet noen informasjon om at Norges Bank skal avvike fra denne planen, så dette var åpenbart, sier Andreassen.

Begge er enige om at det er noen forhold som har trukket hver sin vei, men at det i sum har gått som Norges Bank har sett for seg.

- Det haster ikke fælt å sette opp renten. Det kan skje innen året er omme dersom veksten i markedet er sterk nok, men det viser ikke våre beregninger. Jeg tror vi vil komme til å kjenne på et kjølig blaff fra petroelumsindustrien, sier Andreassen.

Kan fremskyndes

Men boligprisene har gått raskere opp, og DNB Markets oppjusterte tirsdag sine årsprognoser fra en nedgang på fire prosent til en oppgang på én prosent.

 Andreassen mener det ikke er noen tvil om at dette kan være en faktor som kan fremskynde renteøkningen.

- Norges Bank har likevel all grunn til å tygge på dette en ganske god stund. De snur ikke rundt bare fordi prisene har steget litt mer i ett kvartal, sier han.

Er det da andre tiltak som bør settes inn?

- Ja, helt klart. Foreløpig står ikke noe på tapetet - heller ikke i juni, men det er en åpenbar tilpasningssituasjon. Kravet om egenkapital for bankene kan bli økt, kanskje rundt årsskiftet. Dette vil være særlig aktuelt dersom boligrpisene stiger markert.

Furre regner heller ikke med nye rentesignaler fra Norges Bank før sommeren.

- Vi får smøre oss med tålmodighet til neste pengepolitiske rapport i juni, sier han.

Usikker stabilitet

Andreassen mener det er enkelte faktorer som er endret siden den forrige pengepolitiske rapporten ble fremlagt.

- Jeg er usikker på hvor stabil norsk økonomi egentlig er. Noen bedrfiter rapporterer om lavere vekst, og vekstsummen totalt er litt lavere. Men dette gir ingen mulighet til  å gi noen konklusjon. Arbeidsledigheten har derimot vært overraskende, selv om jeg er usikker på hvor mye som kan tilskrives påsken.

Den siste måneden har detaljhandelen økt, noe som kan trekke mot en tidligere oppgang i styringsrenten, trekker Andreassen frem.

- Men norsk økonomi er mer enn det. Produksjonen har eksempelvis vært svakere enn flere bedrifter har sett for seg. Det er lavere boligbygging, og flere nye og brukte boliger for salg.

Sterke nøkkeltall

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets mener mange norske nøkkeltall har vært på den sterke siden av Norges Banks prognoser.

Imidlertid har den nylige ringerunden Norges Bank tok til et utvalg i Regionalt Nettverk vært mer avgjørende. Her kom det frem et litt mer pessimistisk syn på utviklingen norsk økonomi, og det er tydelig at dette har blitt vektlagt sterkere enn nøkkeltallene, mener Juel.

- Så langt nøler de med å ta de sterke tallene innover seg. De vil gjerne se utviklingen videre, sier Juel

- Boligprisene igjen er på rekordhøyt nivå. Tror du dette bekymrer Norges Bank?

- Om det fortsetter, så er det det. Men de vil se mer på utviklingstrekkene. Har de rett i at produksjonsutviklingen blir middelmådig, er det vanskelig å se for seg en videre sterk oppgang i boligprisene, sier Juel.

Ingen bombe

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB i en kommentar til DN at prognosen om en renteheving i september 2015 fremdeles står ved lag.

«Med kort tid siden forrige møte, og den i hovedsak stabile, og lite overraskende, utviklingen i norsk og internasjonal økonomi siden da, var det ingen bombe at Norges Bank ikke hadde noe nytt å melde nå. Vi har ingen holdepunkter nå for å si at denne rentebanen vil avvike mye fra rentebanen i mars, og fastholder derfor vår prognose om at Norges Banks første renteheving vil komme i september 2015», heter det i meldingen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.