DNB Markets mener at fredagens regionale nettverktall fra Norges Bank understøtter forventningen om at kutt i styringsrenten på 0,5 prosent på rentemøtet 17. desember.

Både Nordea Markets, Handelsbanken Capital Markets og Danske Bank Markets uttrykte umiddelbart etter offentliggjøringen av nettverktallene fredag at de så for seg en uendret rente, mens SEB ventet et rentekutt.

DNB Markets mener at regionalt nettverktallene samlet sett tegner et svakt bilde av norsk økonomi, og at både aktivitets- og lønnsveksten er noe svakere enn Norges Bank har lagt til grunn i sine prognoser.

I sin morgenrapport fremholder bankens økonomer at det fortsatt er «en betydelig risiko for at sentralbanken velger å vente litt til».

Euro og newzealandske dollar trekkes ned i valutamarkedet, som følge av styrkede forventninger om at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve vil heve renten i neste uke, skriver Bloomberg News.

Dollaren styrkes

Amerikanske dollar styrkes mandag for andre dag på rad, etter at sysselsettingsveksten i USA fredag ble rapportert høyere enn ventet.

Samtidig svekkes euro for andre dag på rad, og eliminerer mer av de kursgevinstene som ble oppnådd i forrige uke, etter at den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi fredag kveld sa at sentralbanken (ECB) om nødvendig vil ta i bruk ytterligere stimuleringstiltak.

Newzealandske dollar, såkalte kiwi, viser sitt største fall på mer enn en måned, idet økonomer spår at landets sentralbank torsdag vil kutte renten til et rekordlavt nivå.

- De kommende månedene vil den pengepolitiske divergens mellom USA og mesteparten av den øvrige verden bli enda tydeligere, og dette vil bli priset inn i (amerikanske) dollar. Euro bør svekkes, ettersom det blir tydeligere at ECB vil måtte foreta seg mer, sier Imre Speizer, markedsstrateg i Westpac Banking i Auckland, til nyhetstjenesten.

Westpac venter at euro vil falle til 1,03 dollar innen midten av 2016.

Tror Fed vil heve renten

«Vi kan selvsagt ikke utelukke det, men det ser nå ut til at det skal svært mye til for at Fed velger ikke å heve renten på desembermøtet», skriver DNB Markets.

Sentralbanksjef Janet Yellen uttalte i en tale i forrige uke at det vil være nok med en vekst i sysselsettingen på under 100.000 for at økonomien skal kunne ta unna alle de som kommer inn i arbeidsmarkedet, og at alt over dette vil bidra til å absorbere de som er ledige eller andre som ikke lenger er aktive arbeidssøkere.

«Dette er egentlig bare en konstatering av fakta - så lenge veksten i arbeidsstyrken holder seg under 100.000 per måned vil en økning i sysselsettingen rundt dette være nok til å holde ledighetsraten stabil. Det at Yellen likevel sier dette kan bidra til å danne en forventning om at en vekst i sysselsettingen over dette vil være godt nok for Fed», sier DNB Markets.

Kronen er mandag morgen styrket med nesten tre øre mot euro, til 9,2786, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs fredag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med rundt to øre og en halv øre, til 8,5400.

Euro er svekket til 1,0865 dollar, sammenlignet med kursen på 1,0881 dollar i New York sent fredag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet fredag på 1,566 prosent, mot 1,536 prosent torsdag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

BI rykker ned på internasjonal rangering av handelshøyskoler

Bekymret for følgene av å bytte ut hele styret i Kongsberg Automotive

29 personer fortsatt savnet etter brann på oljeplattform i Kaspihavet

Se DNTV: Dette er Stortingets svar på Ibsens ripsbusker og andre buskvekster

Dette er Stortingets svar på Ibsens ripsbusker og andre buskvekster
Se DNspolitiske redaktør fremføre sitt Runde, rare rullerusk om Stortinget.
01:43
Publisert: