Det er bred enighet om at renten vil holdes uendret, når beslutningen legges frem klokken 10.00 norsk tid.

11 av 13 økonomer venter at styringsrenten holdes uendret i september, viser en undersøkelse TDN Finans har gjennomført. Det samme synet har fire av fem økonomer i DNs rentepanel(DN+).

- Vi venter ingen endring på møtet, men at rentebanen blir hevet til å indikere om lag 50 prosent sannsynlighet for rentekutt fremover, skriver analytiker Magne Østnor i DNB Markets i en morgenrapport fra meglerhuset torsdag.

- Nedsiderisikoen har avtatt

Sentralbanksjef Øystein Olsen kuttet renten på rentemøte i mars fra 0,75 til rekordlave 0,50 prosent.

I juni opplyste Norges Bank at det fortsatt var utsikter til at styringsrenten kunne bli satt ytterligere ned i løpet av året. I rentebanen var det en sannsynlighet på 100 prosent for et rentekutt i september - forutsatt at økonomien utviklet seg som ventet.

Siden har blant annet Norges Banks regionale nettverk gitt inntrykk av at økonomien er på rett kjøl. Samtidig trekker mange frem boligprisutviklingen, sammen med husholdningenes gjeldsvekst, som et viktig argument for ikke å kutte renten ytterligere.

- Vi tror Norges Bank vil mene at nedsiderisikoen for norsk økonomi har avtatt, men at det er for tidlig å konkludere med at bunnen er bak oss, skriver Østnor.

- Fallende oljeinvesteringer vil gi et negativt bidrag til veksten også neste år, og ledigheten virker å stige fortsatt. Men, inflasjonen har overrasket på oppsiden, og med fortsatt sterk boligprisvekst har risikoen for oppbygging av finansielle ubalanser økt, skriver han.

Østnor ser for seg at kronen kan styrke seg noe på en oppjustering av rentebanen.

Peker på valutahensynet

Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika Gruppen tilhører mindretallet som spår rentekutt.

Andreassen mener at Norges Bank vil kutte renten av hensyn til valutakursen. Han viser til at kronen har styrket seg gjennom året.

- Her tror jeg makromiljøene lider av selvbedrag. Norge har i år veldig stor hjelp av en ekstrem finanspolitikk. Å forstå dette, er alfa og omega. Vi hadde i tillegg en voldsom svekkelse av kronekursen ifjor. Nå reverseres dette, samtidig som at finansminister Siv Jensen vanskelig kan øke oljepengebruken like mye som hun gjorde ifjor, sa sjeføkonomen til DN tidligere denne uken.

- Da har vi egentlig bare valutakursen igjen som stimuli. Hvis vi holder på renteforskjellen mot EU, må man legge til grunn av kronen fortsetter å styrke seg, sa Andreassen.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Derfor smaker vann forskjellig
Vann smaker ikke bare vann. Her forklares hvorfor vann smaker forskjellig. På smak.no kan du lese den store mineralvann testen og se hvilket mineralvann som er best.
01:18
Publisert:

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert: