- ECB leverte litt i overkant av det markedet hadde forventet. Men, de 60 milliardene inkluderer de pågående kjøp av obligasjoner, slik at den ekstra likviditetstilførselen vil være rundt 50 milliarder euro, altså det markedet hadde ventet, skriver sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 gruppen i en oppdatering torsdag.

Torsdag ble det kunngjort at den europeiske sentralbanken (ECB) skal sette i gang ytterligere tiltak for kvantitative lettelser, i et forsøk på å stimulere økonomien i eurosonen.

Les saken her: ECB skal kjøpe gjeld for 60 milliarder euro i måneden

Ifølge Holvik vil oppkjøpene av statsgjeld si at sentralbankens balanse vil øke med rundt 1.100 milliarder euro, som tilsvarer rundt ti prosent av euroområdets bruttonasjonalprodukt.

- Dermed vil ECB levere på målet om å øke sentralbankens balanse tilbake til det nivå den var i 2012. Draghi åpnet for å videreføre obligasjonskjøpene etter september neste år om inflasjonen ikke var på vei mot målet, skriver sjeføkonomen.

Store nok til å få effekt

Holvik peker på at tiltakene fra ECB er store nok til å få en effekt. Det vil resultere i at euroen fortsetter å svekkes fremover.

Torsdag under ECB-sjef Mario Daghis pressekonferanse, ble den europeiske valutaen umiddelbart svekket.

- Ideen er at sentralbanken skal kjøpe obligasjoner fra banker, som så skal låne ut til bedrifter og husholdninger. Erfaringene fra USA og England viser at denne effekten er liten, skriver Holvik.

Hun mener at den største effekten vil komme av valutakursen, og fra formueseffekten fra stigende aksje- og boligmarked.

- Med lavere eksportandel og lavere eierskap i aksje- og boligmarked i de kriserammede landene enn i for eksempel Tyskland, vil trolig sentralbankens tiltak virke mindre i Europa enn det vi så i USA og i England. Så selv om effekten trolig vil bli liten av dagens tiltak, så var utsiktene til raskt fallende inflasjon så alvorlig at sentralbanken var presset til handling, understreker sjeføkonomen.

Presser ned renten i Norge

Kronen styrker seg mot euroen torsdag, og Holvik peker på at dette er en effekt som kan bli tilfelle videre fremover.

Som følge av fallet i oljeprisfallet, og konsekvensene det har for norsk økonomi, er Norge avhengig av en svak kronekurs for å beholde konkurranseevnen.

- Hvis kapitalinngangen til Norge blir stor, vil det kunne presse ned renter i Norge, og presse Norges Bank til å kutte renten fremover, skriver Holvik.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på Dn.no:

120 mister jobben i subsea-bedrift

Euroen svekkes

Google vil bli mobiloperatør