Euroen svekkes torsdag ettermiddag etter at sentralbanksjef Mario Draghi startet på redegjørelsen for ECBs tiltak for ytterligere kvantitative lettelser.

Svakere euro

På pressekonferansen kunngjorde Draghi at den europeiske sentralbanken vil kjøpe gjeldspapirer for 60 milliarder euro per måned frem til slutten av semptember 2016. Oppkjøpene starter i mars i år.

Euroen ble umiddelbart svekket etter beskjeden. I skrivende stund koster en euro 1,148 dollar, mens du før pressekonferansen fikk en euro for 1,162 dollar.

Euroen svekkes også mot norske kroner. Minutter før pressekonferansen kostet en euro 8,81 norske kroner, mens det nå koster 8,75 kroner for en euro.

«Stille før stormen»

I dagene før rentemøtet har det vært økt spenning i valutamarkedet. 

- Nå er det litt sånn stille før stormen, ikke det at det ikke har blåst de siste dagene. Men i dag, og kanskje litt igår, er det «all eyes on ECB», sa valutastrateg Magne Østnor til DN onsdag.

På forhånd har det vært ventet at ECB torsdag vil annonsere iverksetting av oppkjøp av store mengder statsgjeld som et ytterligere tiltak for å stimulere europeisk økonomi.

93 prosent av 60 spurte økonomer trodde, ifølge Bloomberg News, at Draghi skulle annonsere tiltak for kvantitative lettelser torsdag. Medianen blant disse var en forventning om at ECB skal kjøpe statsgjeld for 550 milliarder euro.

Onsdag skrev flere internasjonale finansmedier at det var lekket informasjon fra to ikke-navngitte kilder i ECB om at styret i den europeiske sentralbanken skal foreslå for rådet å kjøpe statsgjeld for 50 milliarder euro hver måned ut 2016. Dette førte til at euroen umiddelbart svekket seg, men bevegelsene ble raskt reversert.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om møtet i ECB:

ECB varsler tiltak

Markedene er i helspenn

- Alle venter på «noe», men ingen vet helt «hva»