- Per i dag trekker så å si alt av ny informasjon siden desember i retning av at Norges Bank må senke sin rentebane, skriver seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets i en rapport fredag.

At kronekursen har vært svakere enn antatt burde, ifølge henne, ikke bidra til å trekke rentebanen opp denne gangen.

- Det meste av denne kroneoverraskelsen kan tilskrives forventninger til at Norges Bank senker rentebanen i mars, skriver Due-Andresen.

Fredag publiseres tallene for registrert ledighet i februar.

- Vår prognose er at den sesongjusterte arbeidsledigheten har beveget seg litt videre oppover, skriver Due-Andresen.

Ikke i tvil

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets er også sikker på at det blir lavere renter.

- Det er ikke lenger tvil. Norges Bank vil senke sine lønnsannslag allerede i mars. Det betyr lavere renter, skrev han i en oppdatering torsdag.

Torsdag ble Norges Banks forventningsundersøkelse publisert. Ifølge Nordea Markets gjorde resultatene fra undersøkelsen det enda klarere at Norges Bank blir nødt til å nedjustere prognosene for lønnsvekst når de legger frem Pengepolitisk rapport 19. mars.

- Forventningsundersøkelsen viser at partene i arbeidslivet venter betydelig lavere lønnsvekst de neste to årene. Norges Bank har tidligere lagt mye vekst på denne undersøkelsen. Lavere lønnsvekst trekker i retning av lavere inflasjon og er et av argumentene for at vi venter rentekutt i mars, heter det i meglerhusets morgenrapport fredag.

Nedjustere prognoser

Også Sparebank 1 SNN Markets tror at sentralbanken skal kutte styringsrenten på nytt i mars.

- Gårsdagens norske forventningsundersøkelse fra Norges Bank bekreftet det vi allerede hadde mistanke om, at lønnsveksten er fallende. Partene i arbeidslivet forventer at lønnsveksten for 2015 og 2016 skal bli 2,8 prosent. Det virker dermed som om flere tror at norsk økonomi skal "slite" litt, skriver Jon Christoffersen i meglerhusets morgenrapport.

Han peker på at Norges Bank tidligere har lagt stor vekt på denne undersøkelsen når de bestemmer renten, og tror derfor at sentralbanken vil nedjustere sine prognoser i mars.

- Vi, og markedet, blir dermed stadig sterkere i troen på et nytt rentekutt fra Norges Bank om en liten måned, skriver Christoffersen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Dollaren stiger for åttende måned på rad

Ofrer «alt» for billige flybilletter

Bred nedgang for Aker