Dollar er fredag morgen marginalt svekket mot euro, men er på vei mot sin åttende måned på rad med kursoppgang mot andre hovedvalutaer.

Styrkingen av dollar kommer på bakgrunn av at tegn til økt amerikansk inflasjon bidrar til å gjenopplive spekulasjoner om en heving av sentralbanken Federal Reserves styringsrente, skriver Bloomberg News.

Midlertidig nedgang i inflasjonen

Torsdag kveld sluttet dollar kun 0,1 prosent under årets høyeste notering mot euro, etter at kjerneinflasjonen i USA viset seg å stige mer enn ventet. Dette motvirket bekymring for at samlet prisstigning gikk ned i januar.

Sentralbanksjef Janet Yellen sa i den amerikanske kongressen tidligere i uken at kortsiktig nedgang i inflasjonen har sammenheng med fallet i oljeprisene, og at den trolig vil være av midlertidig karakter.

- Trenden er fortsatt høyere for dollar. Når Fed iverksetter sin renteheving, vil spekulasjonene begynne om når den neste kommer, og hvor stor den vil bli. Dette vil drive opp dollarkursen, sier Janu Chan, økonom i St. George Bank i Sydney, til nyhetstjenesten.

Norske nøkkeltall

Fredag ventes flere norske nøkkeltall.

Nordea Markets viser til at svakhetene i oljesektoren slo inn i ledighetstallene fra NAV i januar, og venter en svak oppgang i dagens tall fra NAV. Danske Bank venter også at ledigheten vil fortsette å stige.

Ifølge estimater hentet inn av TDN Finans ventes ledighetsraten å være tre prosent i februar, og at bruttledigheten stiger med 700 personer.

Pr i dag trekker så å si alt av ny informasjon siden rentemøtet i desember i retning av at Norges Bank må senke rentebanen sin, skriver Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport fredag.

«Katta er ute av sekken»

Av internasjonale nøkkeltall viser til Nordea Markets til at fokus rettes mot de foreløpige inflasjonstallene fra Tyskland.

- De vil gi en god indikasjon på inflasjonstallene fra eurosonen på mandag. Inflasjonstallenes viktighet har imidlertid avtatt nå som «katta er ute av sekken» og Den europeiske sentralbanken har vedtatt kjøp av statsobligasjoner, skriver Nordea-økonomene i sin morgenrapport.

Kronen er fredag morgen om lag uendret mot euro, på 8,5751, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs foregående dag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom styrket med nesten ett øre, til 7,6457.

Euro er i morgentimene litt styrket til 1,1215 dollar, etter å ha sluttet på 1,1198 dollar i New York torsdag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet torsdag kveld på 1,362 prosent, mot 1,341 prosent onsdag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Oslo Børs åpner svakt ned

Børsene i Asia svakt opp

Smell for Fredriksen-selskap