Torsdag kunngjorde Norges Bank at den setter ned renten til 0,50 prosent.

BAKGRUNN:

- Hvor usikre er utsiktene for den norske økonomien fremover?

- Alle anslag og prognoser er usikre. Jeg vil ikke kvantifisere usikkerheten, men usikkerheten er betydelig internasjonalt. Det er veldig krevende tider fortsatt i Europa med veldig høy ledighet. Den norske økonomiens særskilte utfordringer knyttet til omstillingene i oljenæringen som fører til betydelige ringvirkninger inn i økonomien. I den forstand så er usikkerheten mye større nå enn hvis du går to-tre år tilbake i tid da mange piler pekte oppover, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Sentralbankens dilemma

Lavere sentralbankrenter fører til lavere utlånsrenter og at det blir mindre lønnsomt å spare i bank. Det har frem til nå ført til rekordlave utlånsrenter, en betydelig økning både i norske husholdningers gjeld og en sterk boligprisvekst over nesten hele landet.

De fleste prognoser anslår at rentenivået vil være lavt i mange år fremover, og at boligprisene vil fortsette å øke.

- Vi søker å hensynta dette også i pengepolitikken. Det er noen dilemmaer vi står overfor, vi er klar over at lavere renter isolert sett stimulerer boligpriser og gjeld. Det er andre hensyn som trekker i motsatt retning som har gjort at renten har blitt satt ned markant det siste året, sier Olsen.

Styringsrenten ble satt ned på grunn av at vekstutsiktene for norsk økonomi er svekket, og fordi Norges Bank venter at prisveksten etter hvert vil avta.

Risiko «hele tiden»

Olsen sa under fremleggelsen av rentebeslutningen at den vedvarende oppgangen i husholdningenes gjeldsbelastning og høy prisvekst på eiendom de siste årene er tegn på at finansielle ubalanser har bygd seg opp.

Norges Bank venter at den svake ventede veksten i norsk økonomi fremover kan bidra til å dempe gjeldsveksten og dermed også risikoen i økonomien som helhet.

- Mest sannsynlig tror vi det vil skje en fortsatt avdemping både i gjeldsbelastning og prisvekst på eiendom. Men det er en risiko for at blant annet lavere rente kan stimulere til at boligpriser og gjeld skyter ny fart. Det er en risiko som er der hele tiden, sier han.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Kronen styrkes: - Nå må vi vente en rekyl opp igjen etterpå

Citi: - En krise er underveis. Den kommer nå

 

Boligprisene skal rett opp - med ett unntak (DN+)

Dersom den nye prognosen slår til skal oljeprisen opp 25 prosent - og deretter opp 20 prosent til

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.