–Markedet preges av de lave rentene og at det fortsatt er få objekter ute for salg, sier eiendomsmegler og partner Kjetil Nilssen i Nordvik og partners. Mandag ettermiddag forberedte han ny visning av en leilighet på Majorstua i Oslo.

Nilssen mener signalene om at rentene skal være på et lavt nivå lenge, påvirker boligkjøperne.

– Vi merker at folk har mer penger å rutte med. Det virker som folk både er villige til å by mer og har mer å by med, sier Nilssen.

Kommunikasjonssjef Leif-Kjartan Bjørsvik i Skandiabanken.
Kommunikasjonssjef Leif-Kjartan Bjørsvik i Skandiabanken.
Han påpeker at markedet likevel fortsatt er selektivt.

– Boliger som har «alt» er vinnerne, men det er ikke slik at alt selges raskt og over prisantydning, sier Nilssen.

Høy etterspørsel

Ifølge flere banker er det nå høy etterspørsel etter boliglån sammenlignet med samme periode ifjor.

– Det har vært en 50 prosent økning i søknader om boliglån hittil i år sammenlignet med samme periode ifjor, men det tallet inkluderer også refinansiering, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB, som har rundt en tredjedel av boliglånsmarkedet.

 Nordea har doblet antall lånesøknader de første ukene i 2015, og har aldri tidligere opplevd så stort trykk i begynnelsen av januar. Det har heller ikke Danske Bank, som viser til at det også skyldes avtalen med fagforbundet Akademikerne som trådte i kraft fra nyåret og gir banken en helt ny kundegruppe.

Renteoptimister

Kredittsjef og privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN bekrefter at det nå er høy etterspørsel etter lån sammenlignet med samme periode ifjor. Reite påpeker at nivåene den gang fortsatt var relativt lave etter et tregt boligmarked høsten 2013. Han mener enkelte i litt for stor grad nå er blitt renteoptimister, etter å ha sett egen betjeningsevne i lånekalkulatorer.

– Forbrukerne får nok en økt låneforventning når rentene er så lave som nå. Det kan være med på å forklare den svært høye farten i salget av normalprisede boliger nå, sier Reite.

 

Eiendomsmegler Kjetil Nilssen viser fram en leilighet i Industrigata 31D på Majorstuen.
Eiendomsmegler Kjetil Nilssen viser fram en leilighet i Industrigata 31D på Majorstuen. (Foto: Dagens Næringsliv)
Produktsjef for finansiering i Sparebank 1 SR-Bank, Oddvar Rettedal, mener de lave rentene medfører at flere kan låne mer enn for et år siden, men anbefaler ikke alle å gjøre det.

– Vi advarer generelt de som har en svak likviditet om å utnytte dette, sier Rettedal.

Også Sparebank 1 SR-Bank opplever økt pågang.

– Det er bedre enn ifjor, men det har ikke vært noen eksplosiv økning, sier Rettedal. Han opplever ikke boligmarkedet som overopphetet.

Refinansierer

Skandiabanken opplever at mange kommer til banken for å få refinansiering og opplåning på eksisterende boliglån.

– Nykjøp utgjør så lite som 5,5 prosent, sier kommunikasjonssjef Leif-Kjartan Bjørsvik i Skandiabanken, som forrige uke opplevde den nest beste uken noensinne, kun overgått av oktober ifjor.

Ifølge bankene medfører ikke de lave rentene noen endringer i utlånspraksis.

– Folk skal fortsatt ha inntekt og sikkerhet til å betjene lånet, sier kommunikasjonssjef Stian Arnesen i Danske Bank.

Han viser til at dersom boligprisene stiger, vil også egenkapitalkravet på 15 prosent medføre at egenkapitalandelen blir høyere.

– Vi følger våre kredittretningslinjer og regelen om at kundene må tåle renteøkning på fem prosent. Det regnes ut ifra den renten de har i dag, så det ligger sannsynligvis nærmere åtte prosent enn tidligere, i og med at renten er blitt lavere, sier pressesjef Unni Strømstad i Nordea.

Les hele avisen her.

 

Les også: Kutter dansk rente til minus 0,2 prosent

 

DNB venter fall i boligprisene: Dette er de skumle triggerne i boligmarkedet  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.