Norges største meglerhus mener det ikke ser særlig lyst ut for boligmarkedet fremover.

Under et seminar torsdag, røpet sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets at han ser for seg boligpriser som går sidelengs over de neste årene.

I år venter meglerhuset et fall på totalt fire prosent fra desember ifjor til desember i år.

- Det vi spesielt mener vil dra aktiviteten i boligmarkedet ned, er de dårlige tallene for norsk økonomi som kommer, sier analytiker Camilla Viland i DNB Markets.

Hun peker på flere faktorer som brått kan få merkbare konsekvenser for eiendomsprisene:

  • Økt arbeidsledighet
  • Frykt for arbeidsledighet
  • Lavere lønnsvekst
  • Forsinkede konsekvenser av lav oljepris

Ledighetsfrykt

Blant «de dårlige tallene» er stigende arbeidsledighet en sterk pådriver for lavere boligpriser, mener Viland.

- Vi ser at ledigheten begynner å stige, noe som fører til at husholdningene generelt blir mer forsiktige med pengebruken. Når vi sparer mer, forblir forbruket nede og boligmarkedet svekker seg, forklarer hun.

124.000 nordmenn vil stå uten arbeid når kalenderen viser 2017, dersom DNB får rett. Det tilsvarer en ledighet på 4,4 prosent.

96 prosent av oss beholder jobben, påpeker Dørum. Likevel kan virkningen bli langt høyere.

- Selv om ikke du er blant dem som mister jobben, kan du bli redd for det når du ser naboen bli arbeidsledig. Da er det kanskje ikke riktig tidspunkt å gjøre store investeringer på, sier Viland.

Det har vi sett eksempler på dette tidligere.

- Under finanskrisen hadde vi en kort vipp i boligmarkedet fordi frykten steg. Forbrukerne ble mer forsiktige og opplevde de en kort periode hvor boligmarkedet falt.

Kan snu raskt

Så langt i år har eiendomsmeglerne meldt om god aktivitet i markedet. Nylig ble et oppussingsobjekt på Jar i Bærum solgt for 1,3 millioner kroner over takst.

- Enn så lenge er det ikke tegn til at dette preger boligmarkedet. Enten må tendensen snu raskt, eller så må boligprisene falle kraftig mot slutten av året, sier Viland.

- Hvor lenge kan det fortsette, før det er «for sent» til at dere får rett?

- Det er vanskelig å spå, det kommer an på hvor stort fallet blir når det begynner å falle. Jo lenge boligprisene stiger, jo høyere er risikoen for at våre prognoser ikke blir innfridd. Vi forventer at vi om ikke lenge til vil se at boligmarkedet kjøler seg ned, sier Viland.

Gunstig boliglånsrente

Det er derimot ikke alles privatøkonomi som går mot mørkere tider. Nå kan det være smart å slå til på ny bolig hvis du befinner deg i en trygg jobbsituasjon.

- Føler du deg trygg på jobben din, er det ingen grunn til ikke å gå inn i boligmarkedet. Da er det kanskje et gunstig tidspunkt, mener Viland.

Sjeføkonom Dørum er enig, og tror kutt i styringsrenten kan virke stimulerende på boligmarkedet.

- Nå tilbys det femårs fastrentelån på 3 prosent. Trekker du fra skatt og justerer for inflasjon, så er du på null, sier han.

DNB antar at Norges Bank vil kutte enda mer, men er usikre på hvor lurt det egentlig er.

- Jeg ville ikke gjort det. Det er ikke nødvendig i forhold til kronekurs eller inflasjonsmål, men det stimulerer boligmarked og kredittvekst. Myndighetene har allerede gitt for høy kredittvekst. Vi har underliggende boligprisvekst på desembertallene på over ti prosent, sier Dørum.

LES OGSÅ: Oppussingsobjekt solgt for 8,8 millioner

Boligprisvekst neste fire år: 0%

Flere rentekutt i sikte  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.