Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) har signalisert at styringsrenten vil bli satt opp i løpet av året. Det vil i så fall være første gang sentralbanken gjør noe med renten siden den ble satt til dagens nivå nær null i desember 2008.

Troen på at renteøkningen kommer allerede neste måned har imidlertid stupt i takt med sjokkbølgene som den kinesiske sentralbanken har sendt gjennom verdens finansmarkeder de siste dagene.

Tror innenlandske forhold avgjør

Den kinesiske sentralbankens overraskende valutagrep tirsdag, der metoden for den daglige fastsettelsen av valutakursen ble lagt om, har ført til en svekkelse av yuan mot dollar på litt over tre prosent. Dette er den største nedgangen som er målt i nyere tid.

- Dette tvinger frem spørsmålet om sjokket på den effektive dollarkursen er nok til å hindre Fed i å heve renten i september, skriver senioranalytiker Signe Rød-Frederiksen i en oppdatering fra Danske Bank Markets onsdag.

Selv mener hun bevegelsene vi så langt har sett etter Kinas valutagrep kun vil ha begrenset effekt på amerikansk økonomi de neste årene.

- Risikoen er at Kinas sentralbank lar valutaen svekkes i et tilsvarende hurtig tempo over de kommende ukene, men dette er ikke vårt hovedscenario, skriver Rød-Frederiksen.

Hun tror derfor de innenlandske økonomiske forholdene i USA vil bli viktigere for når den amerikanske sentralbanken vil gjennomføre det som i amerikanske medier gjerne omtales som «lift-off», den første renteøkningen fra dagens nivå nær null.

Sentralbanken har selv åpnet for at renten vil bli satt opp dersom den ser litt «ytterligere forbedring i arbeidsmarkedet». Troen på renteheving i september økte etter at forrige ukes offisielle arbeidsmarkedsrapport viste at det fremdeles var svært solid vekst i sysselsettingen i juli.

Forventningene stuper

I rentemarkedet har imidlertid Kinas valutasjokk fått forventningene til en septemberøkning til å stupe de siste dagene.

- Markedet priser nå inn litt mindre enn 40 prosent sannsynlighet for en renteøkning i september og den første økningen er ikke full priset inn før møtet i januar neste år, skriver Rød-Frederiksen i oppdateringen fra Danske Bank Markets.

Hun understreker at Kinas nye valutaregime kan påvirke den videre takten i oppgangen i den amerikanske styringsrenten, men holder fremdeles en knapp på at første renteøkning blir på septembermøtet. 

Tror på desember

Ifølge CNBC er dette også tilfellet for flertallet av meglerhusene på Wall Street. Goldman Sachs er imidlertid blant de få analysemiljøene som tror at desember-økning er mest sannsynlig.

Bankens analytikere mener at både risikoen for å være for tidlig ute og strammere forhold i kredittmarkedene taler for at sentralbanken venter til desember.

Valutastrateg Robin Brooks i Goldman Sachs peker på at Kinas valutagrep er gjennomført for å være i forkant av en eventuell renteøkning i USA. Kinas valuta er fremdeles tett knyttet til den amerikanske og en oppgang i styringsrenten i USA vil føre til at både dollaren og yuanen styrkes ytterligere, argumenterer han.

- Dette handler helt klart om Feds lift-off og ytterligere dollarstyrkelse. Det virker helt klart fornuftig for kinesiske myndigheter å kjøpe litt fleksibilitet før Feds lift-off, spesielt siden valutakursfastsettelsen de siste månedene har lignet mer på en fastkurs, skriver Brooks i en oppdatering onsdag ifølge Bloomberg News.

Les også:

Hydro i Kina-skvis

Flyplassjef: - Det slår ganske umiddelbart inn hos oss

- Kan være starten på flere fall i kinesisk valuta

Se DNtv: Kinesere luksusshopper i Norge

Kinesere luksusshopper i Norge
Klokker av merket Rolex og Patek Philippe til over hundretusen kroner: Kinesiske turister på luksusshopping i Oslo vet hva de vil ha. Gruppen utgjør omlag 80 prosent av de utenlandske kundene, og butikken har derfor egne ansatte som snakker språket.
01:07
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.