Nyhetene om to nye overgangsregjeringer i henholdsvis Italia og Hellas viste seg å gi en svært kortvarig effekt. Selv om finansmarkedene fikk det slik de ville, med to eksperter som regjeringssjefer, har usikkerheten igjen begynt å bre om seg.

Andre store nasjoner, som Spania og Frankrike, opplever nå at frykten fører til økende lånekostnader.

Tilliten til at politikerne faktisk klarer oppgavene de er satt til å løse er foreløpig lav, noe som gjenspeiles av høye og økende renter på landenes statsgjeld i annenhåndsmarkedet. I tillegg begynner frykten for et mislighold også å spre seg til andre store nasjoner i eurosamarbeidet.

Spansk renteoppgang
Spania opplever at landets statsgjeld handles til kraftig økende renter i annenhåndsmarkedet. Tirsdag steg renten på den spanske tiåringen til over seks prosent for første gang siden august i år. I dag fortsetter oppgangen med rundt 15 basispunkter til 6,22 prosent.

«Vedvarende frykt for gjeldskrisen i Europa og frykt for at situasjonen skal spinne ut av kontroll fikk også franske og spanske statsrenter til å stige i går. Spesielt mye oppmerksomhet har den spanske 10-åringen fått etter at denne i går kveld gjorde et hopp til over seks prosent», skriver analytikerne Maren Romstad og Camilla Viland i morgenrapporten fra DNB Markets.

Sammenlignet med den tysk statsgjeld, som regnes som den tryggeste økonomien i eurosamarbeidet, er rentene på spansk statsgjeld nå 448 basispunkter høyere for tiårslån.

Tirsdag hentet Spania inn penger i auksjoner av lån med 12 og 18 måneders løpetid. Renten på 12-månederslånene endte på 5,02 prosent, mens 18-månederslånet fikk en rente på 5,16 prosent.

I en tilsvarende auksjon i oktober endte 12-månederslånene med en rente på 3,61 prosent.

Torsdag kommer det en virkelig stor test på markedets tillit når skal landet ut i igjen for å selge lån med ti års løpetid.

Kortvarig lettelse
Etter tegn til en viss lettelse mot slutten av forrige uke stiger rentene på italiensk statsgjeld krafrig tirsdag. Renten på lån med ti års løpetid, som ofte brukes som en referanse for sammenligning mellom lands lånekostnader, stiger rundt 20 basispunkter til 6,86 prosent. Det er 100 basispunkter i ett prosentpoeng.

I forrige uke toppet uroen seg da renten på italienske tiåringer steg til over 7,20 prosent.

Gårsdagens auksjon av italienske renter med fem års løpetid gikk kanskje noe bedre enn markedet hadde grunn til å frykte. Renten ble likevel på 6,29 prosent, det høyeste nivået siden 1997.

«Til tross for at auksjonen ble ansett som vellykket, steg italienske renter i etterkant av auksjonen, noe som illustrerer at markedene fortsatt er svært bekymret for den italienske gjeldssituasjonen», skriver Romstad og Viland i rapporten fra DNB Markets.

Rekordhøye forsikringspremier
Frykten for at Spania skal misligholde statsgjelden viser seg også i markedet mot forsikring mot mislighold, det såkalte CDS-markedet (Credit Default Swaps). Ifølge CMA Vision viser prisingen i dette markedet nå at investorene mener det er 32,6 prosent sannsynlighet for landet misligholder gjelden.

Forsikringspremien har dermed steget til et rekordhøyt nivå. Det samme gjelder Italia, hvor markedsaktørene nå mener det er en misligholdssannsynlighet på 38,4 prosent.

Frosikringspremiene for Frankrike og Belgia stiger også til rekordhøye nivåer tirsdag, ifølge Bloomberg News.

Smitten fra de mest gjeldstyngede nasjonene kommer også til syne i franske statsrenter. Tiårige franske statsobligasjoner omsettes med en rente på 3,53 prosent i annenhåndsmarkedet. Renten har økt med rundt 40 basispunkter i løpet av de siste to ukene.

Uro i markedene
Oppgangen i statsrentene gir også utslag i aksjemarkedene tirsdag. Børsene London, Paris og Frankfurt er ned mellom 0,6 og 1,5 prosent tirsdag formiddag. I Milano faller markedet 2,2 prosent. Her hjemme faller Oslo Børs noe mindre. Hovedindeksen er så langt i dag ned 0,4 prosent sammenlignet med gårsdagens sluttnotering.

Les også: Børsen fortsatte ned (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.