Finansdepartementet har fredag fastsatt basisrenten for flytende rente til 2,45 prosent i perioden 1. mars til 1. mai 2016, ifølge en melding fra Finanstilsynet.

Basisrenten skal brukes ved beregning av normrenten som legges til grunn for å beregne eventuell skattefordel av lån i arbeidsforhold, og danner også grunnlag for rentetilbud i Husbanken og Lånekassen.

Basisrenten er basert på rentebetingelser for boliglån i markedet.

"Utgangspunktet for å fastsette rente på lån i Lånekassen er en basisrente beregnet av Finansdepartementet på grunnlag av gjennomsnittet av de beste tilbudene om boliglån i markedene", heter det hos Lånekassen.

Fra basisrenten blir det trukket en fast prosentsats for å komme frem til en årlig effektiv rente for både fast og flytende rente, ifølge Lånekassen.

Den flytende renten i Lånekassen i perioden 1. januar-29. februar 2016 er på rekordlave 2,031 prosent. Den tre-, fem- og tiårige fastrenten er henholdsvis på 1,933,  2,227 og 2,911 prosent.

Finansdepartementet opplyser overfor DN fredag at den årlige effektive flytende renten fra 1. mars 2016 til 1. mai 2016, inkludert et fratrekk på 0,50 prosentpoeng, er beregnet til 1,95 prosent.

"Fratrekket fra basisrenten er beregnet slik at den flytende renten i Lånekassen med virkning fra 1. mars til 1. mai 2016 blir fastsatt på samme nivå som den ville blitt med den gamle rentemodellen, som var basert på renteobservasjoner fra Oslo Børs", skriver departementet i en e-post.

 I forbindelse med statsbudsjettet for 2016 ble det vedtatt å innføre en ny modell for fastsettelse av normrenten og rentene i Lånekassen og Husbanken, påpeker Finansdepartementet.

"De nye rentene skal ta utgangspunkt i basisrenter som er basert på rentebetingelser for boliglån i markedet. Basisrentene baserer seg på data som lånetilbydere er forpliktet å rapportere inn til Finansportalen", heter det.

Les også:
Hvem har skylden for at Norge står igjen på perrongen?

Luksusmegler må punge ut til tv-snekker (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Verdensøkonomien på 30 sekunder
Verdensøkonomien på 30 sekunder
Aksjemarkedet i Kina er i hovedsak et spille Casino, sier sjefsøkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen.
00:31
Publisert: