I løpet av noen få dager i desember kan det komme en rekke avgjørselser som kan ha stor påvirkning på både markedene og folks økonomiske hverdag både her hjemme og hos våre nærmeste handelspartnere.

«Avslutningen på 2015 ser ut til å bli rikig så sentralbank-het», konstaterer sjeføkonom Robert Bergqvist i morgenrapporten fra meglerhuset SEB torsdag.

Listen over rentemøter i begynnelsen og i midten av måneden vitner om akkurat det:

03.12: Den europeiske sentralbanken ECB

15.12: Den svenske sentralbanken Riksbanken

16.12: Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve

17.12: Norges Bank

 

På rekke og rad

Det er i og for seg ikke så spesielt at mange sentralbanker avholder rentemøter i løpet av en kort periode. Det spesielle denne gangen er at alle fire kan komme til å gjøre endringer i pengepolitikken.

Bergqvist peker på at det er forventninger om at samtlige fire banker gjør endringer:

3. desember kan ECB komme med ytterligere lettelser. I forbindelse med forrige rentemøte åpnet sentralbanksjef Mario Draghi for å både senke innskuddsrenten ytterligere og utvide programmet for oppkjøp av verdipapirer i markedet.

15. desember kan Riksbanken komme til å senke renten ytterligere fra dagens rekordlave nivå på minus 0,35 prosent. Den svenske sentralbanken har i likhet med ECB åpnet for å både senke renten ytterligere og utvide oppkjøpsprogrammet for statsobligasjoner.

16. desember kan Federal Reserve gå motsatt vei av de tre andre sentralbankene og gjennomføre den første renteendringen siden desember 2008 da renten ble satt ned til dagens nivå mellom null og 0,25 prosent. Sentralbanksjef Janet Yellen har senest denne uken sagt at det fremdeles er aktuelt å heve renten på møtet i desember. I markedet prises det nå inn over 50 prosent sannsynlighet for at det skjer.

17. desember kan Norges Bank komme til å kutte renten for tredje gang i år til historisk lave 0,5 prosent.

 

Stor usikkerhet

Det hersker imidlertid stor usikkerhet rundt samtlige beslutninger. Det illustreres ikke minst etter torsdagens rentemøte i Norges Bank. SEB er blant meglerhusene som tror at den norske renten blir satt ned på desembermøtet.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror imidlertid situasjonen i norsk økonomi må bli svakere, med kraftig oppgang i ledigheten og fortsatt svak utvikling i boligmarkedet, før det blir aktuelt med et kutt.

- Jeg tror ikke på et kutt i desember, sier Bruce.

Han tror i stedet at renten vil bli satt ned på møtet i mars neste år.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets fastholder troen på at det kommer rentekutt ved neste korsvei i desember, selv om det ikke det er klokkeklart.

- Vi har svakere vekstutsikter enn Norges Bank har, vi synes tallene har trukket mer ned enn opp i det siste, sier Dørum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Kronen styrkes mot alle de store valutaene  

Her er Oslos nye bydel

Norwegian fløy høyt på børsen

Se DNtv:

Ville statsministeren satt seg inn i en Uber-drosje?
Statsminister Erna Solberg mener den nye delingsøkonomien er "spennende"
02:46
Publisert: