Den norske oljekjempen Statoil leverer som ventet på driften i fjorårets siste tre måneder, men må se seg rammet av svak oljepris og nedskrivninger. Nå varsles kraftigere lut.

Forbedringsprogrammet trappes opp med 30 prosent til 1,7 milliarder dollar, nær 13 milliarder kroner, per år fra 2016, ifølge kvartalsrapporten.

Samtidig tas de organiske investeringene, som er eksklusive oppkjøp og finansielle leieavtaler, ned til 18 milliarder dollar fra tidligere 20 milliarder dollar i inneværende år. Selskapets venter å holde investeringsnivået flatt frem til 2018, med fleksibilitet på land i USA og ikke-sanksjonerte prosjekter, opplyses det.

Statoil fikk et justert driftsresultat på 26,9 milliarder kroner, mot 43,9 milliarder kroner i samme periode foregående år. Det var på forhånd ventet et driftsresultat på 26,3 milliarder kroner.

- Statoils kvartalsresultat ble påvirket av det betydelige fallet i oljeprisen, sier Statoil-sjef konsernsjef Eldar Sætre.

Sætre påpeker at resultatet ble i tillegg påvirket av spesifikke regnskapsmessige elementer.

Statoils resultat for fjerde kvartal i henhold til IFRS viste et tap på 8,9 milliarder kroner. Dette er en nedgang fra det positive resultatet på 14,8 milliarder kroner i samme periode i 2013 og skyldes netto kvartalsspesifikke regnskapsmessige elementer på 18 milliarder kroner, opplyses det.

"Dette er hovedsakelig knyttet til nedskrivninger i Statoils internasjonale virksomhet og enkelte letelisenser, delvis motvirket av gevinster ved salg av eiendeler", heter det.

Underliggende resultat fra driften og kontantstrøm i 2014 var solid, påpeker Statoil-sjefen.

- Resultatet er preget av lønnsom vekst, sterke driftsmessige forbedringer, trading – og markedsføringsresultater. Vi har en robust finansiell posisjon og vi opprettholder et stabilt utbytte. Gjennom betydelig fleksibilitet i investeringsprogrammet er vi godt rustet for et vedvarende svakere og mer usikkert marked, sier Sætre.

Egenproduksjonen var 2,103 millioner fat oljekevivalenter per dag i fjerde kvartal 2014, sammenlignet med 1,945 millioner fat per dag i samme periode i 2013.

Styret foreslår et kvartalsutbytte på 1,8 kroner per aksje. Det var på forhånd ventet et kvartalsutbytte på 1,81 kroner, ifølge TDN Finans.

15 analytikerne i TDNs estimatundersøkelse har i gjennomsnitt et kursmål på 121 kroner på Statoil-aksjen, fra 171 kroner per aksje for et kvartal siden. Kursmålene varierer mellom 90 og 165 kroner.

To analytikere anbefaler kjøp av Statoil-aksjen, seks anbefaler hold og syv anbefaler salg.

Statoil-aksjen sluttet til 139,60 kroner torsdag.

Statoil avholder en kapitalmarkedsdag i London i dag, fredag. DN kommer tilbake med mer.

Les også:
- Gode grunner til å stole på Statoil i de fleste spørsmålene
USA i dag: Bråbrems for billig-luksus
Asia i dag: Fordoblet oljelagrene – med historisk rabatt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.