(Oppdatert med intervju av konsernsjef Arne Møgster)

Sjømatkonsernet Austevoll Seafood skuffer inn penger og varsler fortsatt gode tider.

«Konsernets gode posisjon i verdens sjømatnæring danner grunnlag for en positiv holdning til konsernets utvikling fremover», heter det.

Austevoll fikk et bruttoresultat (ebitda) på 778 millioner kroner i andre kvartal 2015, mot 729 millioner kroner i samme periode året før, ifølge selskapets kvartalsrapport torsdag.

- Beste noensinne

Austevoll har hatt svært god aktivitet spesielt for det pelagiske, opplyser konsernsjef Arne Møgster til TDN Finans torsdag.

Det har vært en godt gjennomført fiskerisesong i Peru, både når det gjelder fiskeri, produksjon og salg, men fiskeriet tok seg dessuten opp i Chile etter en svak start, ifølge toppsjefen.

- Det er selskapets beste driftskvartal noensinne, sier Møgster til TDN Finans.

Værfenomen i fôrprisene

Det er imidlertid fortsatt usikkerhet rundt «El Nino» i Peru i år.

Fenomenet, som er kraftige temperatursvingninger i det øverste sjø-laget, førte i fjor til at det var ingen fisking av pelagisk fisk som anchoveta mellom 10. august i fjor og 1. april i år.

Konsekvensen ble blant annet lavere tilbud og høyere priser på fiskemel og fiskeolje, der anchoveta er en viktig bestanddel. Det førte igjen til høyere pris på laksefôr.

- Hvordan den påvirker fiskeriet i Peru er fortsatt uklart. Det avhenger av hvor sterk den blir når fiskeriet starter. Vi vil få en klarere indikasjon mot slutten av august. Havstrømmer, fralandsvinder og vindretninger som vil være avgjørende, sier Austevoll-sjefen til TDN Finans.

Rammes av sanksjoner

I Austevolls kvartalsrapport fremgår at det har vært en økning i omsetning for virksomheten innenfor laks og ørret i perioden. Nedgangen i bruttoresultatet (ebitda) kommer hovedsakelig som følge av høyere uttakskost i kvartalet sammenlignet med samme periode i 2014, påpekes det.

Flere av Austevolls produkter, spesielt sild og ørret, ble truffet hardt den politiske situasjonen i Russland og Ukraina, og frafallet av det russiske markedet. Møgster sier at Austevoll fortsatt merker effekten av tiltakene.

Selskapet ble dessuten nylig rammet av valutarestriksjoner lokalt i Nigeria, noe som førte til begrensninger på import av enkelte varer.

- Det rammer import av en del pelagisk fisk. Nigeria er et viktig marked for oss, men vi vet fortsatt ikke helt hvordan dette vil ramme og om det vil påvirke prisene, sier toppsjefen.

- Tilfreds

Lerøy hadde et driftsresultat før biomassejusteringer på 605 millioner kroner i kvartalet, mot 580 millioner kroner året før.

"Styret er med gjeldende rammebetingelser for konsernets virksomheter, i det alt vesentlige tilfreds med konsernets resultat i andre kvartal 2015," heter det.

Biomassejusteringene var -225 millioner kroner i kvartalet, mot -224 millioner kroner i samme kvartal i fjor.

Resultat før skatt ble 353 millioner kroner (320) av en omsetning på 4.108 millioner kroner (3.606).

Les også:
Bedre enn ventet for Lerøy  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.