Kobbelet av advokater og meglere i forbindelse med Europris' børsnotering i juni, bidrar sterkt til å barbere selskapets resultater i andre kvartal. Selskapet brukte 30 millioner kroner på prosessen bare i engangskostnader, ifølge kvartalsrapporten fredag.

I tillegg koster tilbakebetaling og renter på hele 12 prosent for et tidligere aksjonærlån selskapet dyrt. Refinansieringen av selskapsgjelden utgjør 57 millioner kroner i engangkostnader.

Dermed mer enn doblet finanskostnadene seg sammenlignet med andre kvartal ifjor, til 120 millioner kroner.

Samlet senket dette selskapets kvartalsresultat før skatt til 8 millioner kroner, ned fra 69 millioner kroner i fjorårets periode (se tabell). Sett bort i fra engangskostnadene, var resultat før skatt på 95 millioner kroner, påpekes det i kvartalsrapporten.

MILLIARDER I LAVPRIS. Europris-sjef Pål Wibe omflanket av gründerne Wiggo Erichsen (t.v.) og Terje Høili foran Oslo Børs 19. juni i år. Foto:
MILLIARDER I LAVPRIS. Europris-sjef Pål Wibe omflanket av gründerne Wiggo Erichsen (t.v.) og Terje Høili foran Oslo Børs 19. juni i år. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)

Milliardeventyr

Europris har vært et eventyr for gründer og Fredrikstads store sønn, Terje Høili, som har tjent seg til mangemilliardær på å selge selskapet til private investeringsselskaper i to omganger.

Investeringen har også vært god for de svenske oppkjøpsfondene Industri Kapital, og Nordic Capital, som sist overtok stafettpinnen.

Les også: – Solgte altfor billig dnPlus

Like heldig har ikke utviklingen vært for investorene som valgte å bli med selskapet på børs.

Til tross for at noteringskursen var i den lave enden av tilbudsintervallet da aksjene ble lagt for salg, sendte markedet aksjen ned allerede første handelsdag. Siden har aksjonærene sett verdier for 8 millioner kroner forsvinne hver av de 40 børsdagene siden noteringen 19. juni. Det har redusert verdien på selskapet med nær en halv milliard kroner.

Det hindrer likevel ikke selskapet fra å fokusere på det positive.

Positivt markedssyn

Bruttomarginen (ebitda) økte med 14,5 prosent til 168 millioner kroner i andre kvartal, sammenlignet med en vekst på 13,9 prosent til 147 millioner kroner i fjorårets periode. Tar man bort børsnoteringskostnadene var veksten 15,3 prosent, påpeker selskapet i kvartalsrapporten.

- Vi er veldig fornøyd med resultatene. Europris er en vekstmaskin som vokser raskere enn markedet, sa administrerende direktør Pål Wibe i Europris under fredagens kvartalspresentasjonen på Aker Brygge.

Selskapet gjentar sitt positive syn på markedsutsiktene.

Programmet for åpning av nye butikker skjer i henhold til planen og man har budsjettert med åpning av fem nye butikker i andre halvår av 2015. Det ventes ikke at noen butikker vil stenge, fremgår det av rapporten.

Lavere lånerente

I andre kvartal refinansierte Europris gjelden med et nytt femårig lån med SEB og DNB på 1.650 millioner kroner med bedrede vilkår og rente på 2,2 prosent i tredje kvartal, mot tidligere rente på seks til syv prosent.

Finansdirektør Epen Eldal opplyser ifølge TDN Finans at refinanseringen vil føre til at selskapet har rentekostnader på ni millioner kroner i kvartalet, mot 26 millioner kroner i første kvartal.

Les også:
Å være her er som om å røyke 1,5 sigaretter i timen
- Tenk deg nøye om før du sier ja til sluttpakke  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.