Gjødselsprodusenten Yara fikk et resultat før skatt på 3,6 milliarder kroner i årets første kvartal, viser kvartalsrapporten som selskapet la frem torsdag morgen. På forhånd var det ventet et resultat før skatt på like i overkant av 3,5 milliarder kroner, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

Omsetningen var på 25,1 milliarder kroner, mens resultatet før ned- og avskrivninger (ebitda) endte på 5,05 milliarder kroner. Det var ventet inntekter på 25,4 milliarder kroner og et ebitda-resultat på 4,9 milliarder kroner.

- Yara rapporterer et sterkt resultat i et utfordrende marked, selv om svakere gjødselpriser og lavere leveranser påvirket inntjeningen, sier konsernsjef Svein Tore Holsether i en pressemelding fra Yara torsdag.

Ifølge Yara-sjefen er driften forbedret sammenlignet med fjorårets siste kvartal. Han viser til at produksjonsnivåene på amoniakk og ferdiggjødsel er høye.

- I tillegg har lavere gasskostnader i Europa fortsatt å forbedre Yaras konkurranseposisjon i løpet av kvartalet, sier Holsether.

Yaras globale leveranser av gjødsel var ned fem prosent sammenlignet med første kvartal ifjor. Bakgrunnen er lavere salg av nitrater og gjødselsblandingen NPK, som er en blanding av nitrogen (n), fosfor (p) og kalium (k). Alle regioner med unntak av Brasil hadde lavere salg.

I Europa var leveransene av gjødsel ni prosent lavere enn samme periode ifjor, med nitratleveranser ned 18 prosent og NPK ned 5 prosent. Salget av industriprodukter var på linje med første kvartal ifjor.

Selskapets marginer falt sammenlignet med fjorårets første kvartal. Yara forklarer marginfallet med at realiserte salgspriser falt mer enn energikostnadene.

Selskapet mener bøndenes marginer og insentiver for bruk av gjødsel fremdeles er gode på verdensbasis. Selskapet trekker spesielt frem at lønnsomheten for eksport av jordbruksvarer fra Brasil er høyere for ett år siden, på grunn av svekket lokal valuta i forhold til amerikanske dollar.

Yara International

* Ventet ifølge SME Direkt/TDN Finans

Les også:

Russland og Saudi-Arabia truer med å oversvømme oljemarkedet

Svakere enn ventet for Norwegian

Her ber Mitsubishi-sjefen om unnskyldning for utslippsjukset
Den japanske bilprodusenten Mitsubishi innrømmer å ha jukset med tester for å presentere et kunstig lavt drivstofforbruk. Rundt 600.000 biler er omfattet av jukset.
00:36
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.