Aluminiumsgiganten Norsk Hydro knaller til i første kvartal.

Selskapets resultater betydelig overgår forventingene etter årets første tre måneder (se tabell).

Optimistisk

Det underliggende driftsresultatet var på 722 millioner kroner i perioden, sammenlignet med 471 millioner kroner i første kvartal ifjor. Det var på forhånd ventet et underliggende resultat på 566 millioner kroner, ifølge TDN Finans.

- Vi ser tegn til forbedring i aluminiumindustrien, ettersom etterspørselen etter aluminium utenfor Kina fortsatt er høyere enn produksjonen. Basert på en økende bruk av aluminium i biler og stadig større etterspørsel etter resirkulert metall, vil vi investere i vår virksomhet for valsede produkter i Tyskland for å øke kapasiteten for produksjon av bilprodukter og resirkulering. Samtidig vil vi fortsette forbedringsarbeidet i driften med uforminsket styrke på alle områder, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

På dagens resultatpresentasjon var Hydro-sjefen også tydelig på at farten tar seg opp i aluminumsmarkedet. Brandtzæg påpeker at Hydro leverer et driftsresultat som er 300 millioner kroner høyere enn i foregående kvartal.

- Aluminiumsmarkedet tar seg oppover. Jeg har tidligere sagt at jeg er optimistisk, og det er ingen grunn til å endre på det utsagnet, sier toppsjefen.

Gjentar vekstforventninger

Hydro-sjefen viser også til høyere aluminiumspriser og stabil produksjon i Brasil.

Selskapet gjentar en forventning om etterspørselsvekst utenfor Kina på 2-4 prosent i 2014, ifølge kvartalsrapporten. Selskapet tror etterspørselen vil overstige produksjonen i 2014, utenfor Kina, ifølge TDN Finans.

- Vi ser at det beveger seg i riktig retning, sier Brandtzæg.

Brasil mer robust

Underliggende driftresultat for forretningsområdet Bauksitt & Alumina bedret seg sammenliknet med fjerde kvartal 2013, som omfattet et oppgjør av skattekrav knyttet til brasilianske myndigheter.

Aluminaproduksjonen ved raffineriet Alunorte var stabil, men kostnadene for fyringsolje økte, hovedsakelig som følge av innføringen av ICMS- skatt på fyringsolje fra 1. februar, fremgår det. Hydro er fortsatt i tett dialog med brasilianske myndigheter om de skattemessige rammebetingelsene, ifølge toppsjefen.

- Aluminaproduksjonen har tatt seg opp og stabilisert seg etter problemene ved Alunorte-raffineriet i fjor. Mange indikatorer peker nå i riktig retning, både ved Alunorte og ved bauksittgruven Paragominas. Vi er trygge på at den erfaringen vi har opparbeidet oss vil gjøre virksomheten mer robust, sier Brandtzæg.

Forbedringsprogram i rute

Samtidig har selskapet sterk fokus på forbedringer i Brasil. Programmet "Fra B til A" skal levere en milliard kroner innen 2015, hvorav 600 millioner kroner i 2014, ifølge toppsjefen.

- Programmet vårt går etter planen, sier han.

Investerer kraftig i bilproduksjon

Hydro vil investere 130 millioner euro i ny produksjonslinje for bilprodukter ved valseverket Grevenbroich i Tyskland.

Den nye linjen forventes å stå ferdig i andre halvdel av 2016, og vil øke den årlige kapasiteten for karosseriplater i aluminium. I første kvartal besluttet Hydro også å investere 45 millioner euro i ny resirkuleringskapasitet i Tyskland, i samsvar med ambisjonen om å doble selskapets samlede resirkuleringskapasitet innen 2020.

-  Vi har utviklet nye produkter og ser at det har vært bra at vi har hatt full fokus på forskning og utvikling, og samarbeider nå tett med bilprodusenter i Tyskland, sier Hydro-sjefen.

Hydro øker nå produksjonen av ytterpanel for biler fra 50.000 tonn til 200.000 tonn, ifølge ham..


Les også:
Aker Solutions deles i to  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.