Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker ASA fikk et betydelig svakere resultat i andre kvartal i år enn i fjor tross knallsterke resultater fra pengemaskinen Aker Solutions (se tabell).

"De fleste av selskapene i Akers industrielle portefølje leverte gode kvartalsresultater, preget av en sterk ordreinngang, høyt aktivitetsnivå og solid driftsmessig utvikling", sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker ASA i en kommentar.

På kvartalspresentasjonen fredag fremstod han også rimelig fornøyd, tross i at selskapet rammes hardt av svake aksjemarkeder som trekker ned verdiene på selskapets eiendeler.

- Resultatene er en refleksjon av at vi har et svært transparent og livkvid selskap som i større grad enn tidligere år følger børskursene, sier Eriksen til DN.no.

Knallsterke Solutions
Aker Solutions fosser frem i et brennhett olje- og gassmarked. Mens de øvrige datterselskapene leverte svakere drift i andre kvartal enn på samme tid i fjor, klinte offshoreleverandøren til med over en dobling av resultat før skatt, renter og avskrivninger (ebitda) i perioden, som var på 1,4 milliarder kroner.

Selskapet inngikk flere store kontrakter i andre kvartal, og hadde en ordreinngang iløpet av disse tre månedene på 23 milliarder kroner. Det er 1,2 milliarder mer enn analytikerne ventet, og 8,7 milliarder mer enn i samme kvartalet ifjor.

Ved utgangen av kvartalet hadde Aker Solutions arbeid på bok verd 54,1 milliarder kroner.

Opprettholder positive utsikter
Aker, som har 68 prosent av investeringene sine innenfor olje og gass, venter temperaturen å holde seg.

"Nedgangen i råoljeprisene og den finansielle krisen har ikke påvirket aktivitetsnivået eller etterspørselen i hovedmarkedene som er relevante for Akers driftselskaper. Vi opprettholder et positivt syn på olje- og gass-sektoren og mener Aker er godt posisjonert for å dra fordel av den voksende etterspørselen etter energi- og oljetjenester", sier Eriksen.

Aksjemarkedskrell
Som følge av svært urolige aksjemarkeder ble verdien på Akers ulike aksjeinnehav redusert, slik at morkonsernets verdi målt i netto eiendeler (net asset value) var på 20,1 milliarder kroner i kvartalet, opplyser toppsjefen i kvartalsrapporten.

Aker ASA omfatter store og til dels dominerende eierandeler i offshoreleverandøreren Aker Solutions (40 prosent), verftskonsernet Kværner (41 prosent), Det norske oljeselskap (50 prosent), krillselskapet Aker BioMarine (86 prosent), sjømatkonsernet Aker Seafoods (74 prosent) og offshoreselskapet Ocean Yield (100 prosent).

Verdien på de industrielle eierandelene var 16,4 milliarder ved utgangen av andre kvartal, sammenlignet med 18,3 milliarder kroner i første kvartal, og 12,4 milliarder ved utgangen av 2011, opplyses det.

Den finansielle porteføljen var på 6,7 milliarder kroner ved utgangen av andre kvartal, ned fra 7,8 milliarder kroner etter første kvartal, og 10,3 milliarder kroner ved utgangen av fjoråret. Ved utløpet av andre kvartal utgjorde investeringene i børsnoterte selskaper 63 prosent av selskapets eiendeler.

Milliarder på bok
Akers kontantreserver er imidlertid solide 3,3 milliarder kroner etter et utbytte på 800 millioner kroner, samtidig som den verdijusterte egenkapitalandelen er på 87 prosent, påpekes det.

Kontantreservene var på 4,3 milliarder kroner ved utgangen av første kvartal. Justeringen skriver seg også fra nedbetaling av lån med 350 millioner kroner, og 215 millioner kroner investert i AkerBioMarines rettighetsemisjon.

Aker mottok dessuten 394 millioner kroner i utbytte i andre kvartal.

Kjell Inge Røkke eier gjennom investeringsselskapene TRG Holding AS og The Resource Group 67,8 prosent av aksjene i Aker ASA, og har dermed full kontroll over selskapet, ifølge en aksjonærutskrift per 9. august i år.

Blant de øvrige aksjonærene finner man flere nominee-konti i JP Morgan, UBS, Citibank blant andre, samt en rekke internasjonale og norske aksjefond.

Aker-aksjen AKER er ned 1,15 prosent til 172,5 kroner, omsatt for 2,7 millioner kroner fredag.



Les også:
Aker Solutions dro børsen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.