Regjeringen har vedtatt å øke oljepengebruken til 168,8 milliarder kroner i det reviderte nasjonalbudsjettet som ble fremlagt tirsdag.

Det er «omtrent på krona» av det sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank hadde sett for seg.

- Det skyldes ikke budsjettsvekkelsen på fem milliarder kroner for inneværende år, slik regjeringen anslo. Men at fjoråret ble noe svakere ved utgangen enn hva man anslo da budsjettet ble laget. Det følger av fjorårets svekkelse, forklarer sjeføkonomen.

Få siste nytt om revidert statsbudsjett i DN Direkte her.

Ingen redningspakke

I det reviderte budsjettet har regjeringen blant annet justert for midlertidig, lavere skatteinngang fra Fastlands-Norge.

Andreassen peker på at budsjettet ikke er mer ekspansivt, til tross for at konsekvensene av oljebremsen blant annet har gjort seg synlig i arbeidsledighetsstatistikken.

- Budsjettet gir ikke noen bidrag til økt vekst i økonomien enn det opprinnelige, men det viser at selv om vi har et budsjett som bidrar med rundt en halv prosentenhet i veksten, så er veksten fortsatt bare 0,2. Det viser motvinden vi har på andre områder i økonomien.

Andreassen venter en mer ekspansiv politikk i 2016 som et forsøk på å kompensere for lavere oljeinvesteringer og svakere vekst i resten av økonomien.

- Burde regjeringen gjort mer for å få vekst i økonomien?

- Nei, jeg tror det er helt greit. Nå er pengepolitikken ekstrem, rentene er ekstreme og valutakursen har falt kraftig. Det er grunn til å se hvordan dette virker før man gjør mer i finanspolitikken, mener han.

Storsleggen

Sjeføkonomen tror vi i hvert fall må vente til høsten for å se resultatene av de pågående tiltakene. Norges Bank har blant annet varslet nok et rentekutt, og Finanstilsynet har foreslått tiltak for å dempe et brennhet boligmarked.

Nylig rapporterte SSB at industriproduksjonen i landet økte fra mars til april, noe som tok flere økonomer på sengen.

- Det er for tidlig å ta i bruk storsleggen for å stimulere den økonomiske veksten, sier Andreassen.

Dette kan imidlertid bli aktuelt til neste år, tror Andreassen.

- Men det håper jeg ikke blir nødvendig. Hvis det blir aktuelt, er det noe annet som har gått galt. Da er enten den lave renten eller svake kronen ikke tilstrekkelig til å hindre oppgang i arbeidsledigheten, mener han.

Ettersom det reviderte nasjonalbudsjettet er «spot on» forventingene, tror ikke Sewdbank-økonomen det vil utløse nevneverdige markedsreakjsoner.

- Jeg har i hvert fall ikke hørt noen som mener dette er viktig. En mindre ekspansiv politikk i år, ville ført rentene ned og en svekkelse i kronekursen.

 

Les også: Skoletrøtt shippingsjef

– Alle er «in the running» for konsernsjef om noen år  

Her er lekkasjene fra revidert budsjett

Slik vil hun knuse magefettet ditt(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.