Statoil-sjef Eldar Sætre kunngjør tirsdag morgen en større ommøblering i konsernledelsen:

  • Finansdirektør Torgrim Reitan blir nå konserndirektør for forretningsområdet Utvikling og produksjon USA. Bill Maloney avstår fra å fornye kontrakten sin.
  • Letesjef for norsk sokkel Irene Rummelhoff blir konserndirektør for det nye forretningsområdet «New Energy Solutions».
  • Driftsdirektør nord Hans Jacob Hegge blir ny finansdirektør. Konstituert konserndirektør Tor Martin Anfinnsen gir seg, og Jens Økland tar over konsernområdet markedsføring, midtstrøm og prosessering.

«In the running»

Aksjeanalytiker Trond Omdal i Pareto, som selv har flere års fartstid i Statoil, mener Sætre med dette løfter frem interne favoritter som kan være aktuelle som arvtagere om noen år.

– Mange vil kanskje si det er en større jobb å være sjef for Nord-Amerika enn å være finansdirektør. Det er vanskelig å kalle det en degradering, sier Omdal om Reitans overflytting.

– Når det gjelder Rummelhoff og Hegge er det ikke overraskende at de blir flyttet opp. De er blitt sett på som coming stars. Alle er «in the running» for konsernsjef om noen år, sier Omdal.

Omdal har mindre kjennskap til Økland. Fra før har Sætre nylig også løftet opp Anders Opedal i konsernledelsen, med ansvar for omstillinger og effektivisering.

Må rydde opp

Alle de fire nye konserndirektørene innsidere så det holder: De har alle over 20 års erfaring fra Statoil, selv om ingen har passert 50 år. Rummelhoff blir forøvrig kvinne nummer to i konsernledelsen, ved siden av Margareth Øvrum, som har vært alene der i lengre tid.

Omdal synes særlig at Reitan får en stor jobb. Statoil har gjort nedskrivninger for nær 70 milliarder kroner i Nord-Amerika de siste årene. Oljeprisfallet har rammet skiferressursene på land hardt, ettersom disse er relativt dyre å utvinne.

Oppkjøpsraidet i Nord-Amerika var et av tidligere toppsjef Helge Lunds varemerker som konsernsjef.

– Reitan får ansvar for å rydde opp i Nord-Amerika, sier Omdal.

Han understreker at det var kjent at Bill Maloneys kontrakt skulle gå ut. Omdal tror ikke nødvendigvis det ligger noen større dramatikk bak.

– Det ikke sikkert at han ønsket å forlenge kontrakten heller, sier Omdal.
 

Les også: Fire nye Statoil-topper

Se video fra da Eldar Sætre lanserte den mest omfattende utbygging av et oljefelt på norsk sokkel siden 80-tallet:  

Statoil-sjefen: - En historisk dag
- Dette blir den mest omfattende utbygging av oljefelt på norsk sokkel siden 80-tallet, sa konsernsjef Eldar Sætre i Statoil.
00:46
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.