Mandag ble Discovery Offshore sist ut i rekken av riggselskaper som har trukket mot Børsen på kort tid.

Selskapet, som har to oppjekkbare rigger for harde farvann under bygging ved Keppel-verftet i Singapore, har det amerikanske riggselskapet Hercules Offshore i ryggen.

Hercules er en av verdens største aktører innen oppjekkbare rigger for grunt farvann, og den desiderte største aktøren i Mexicogulfen. Nå tar selskapet steget ut på dypere vann. Bokstavlig talt.

- Vi ønsker at selskapet skal vokse offshore, og at vi skal bruke det som et redskap for å bli en større aktør innen markedet for avanserte, oppjekkbare rigger, sier konsernsjef John T. Rynd i Hercules Offshore til DN.no mandag.

 


Discovery tar levering på riggene i henholdsvis andre og fjerde kvartal 2013.

Selskapet hentet i januar inn 702 millioner kroner, som finansierer første avdrag for riggene under bygging. Gjenstående 80 prosent av kjøpesummen forfaller ved ferdigstillelse, og strukturen er således lik den inngått av investor Øystein Stray Spetalens Standard Drilling ved samme verft.

Les også: Spetalens riggspill på børs.

Må ha mer cash
Dette innebærer at riggselskapene før den tid må i markedet etter finansiering både til utestående forfall samt for første avdrag på eventuell erklæring av gjeldende opsjoner.

Discovery mener likevel at selskapet er unikt i forhold til både Standard Drilling og Prospector Offshore Drilling, et annet nylig notert selskap som har oppjekkbare rigger under bygging, med riggnestor Bjarne Skeie blant hovedaksjonærene.

- Vi kjenner dem godt, og vårt konkurransefortrinn er at Discovery Offshore ledes som Hercules, med virksomhet over hele verden. Vi trenger ikke bygge infrastruktur eller hyre inn ledelse. Vi har markedsført selskapet over hele verden fra dag én, og det gir oss et unikt fortrinn, sier Rynd til DN.no.

Discovery er i samtaler med potensielle kunder om riggene. Allerede neste uke skal ledelsen i møter i Danmark og Aberdeen, ifølge konsernsjefen.

- Markedet for disse riggene er sentrale deler av Nordsjøen, Midtøsten, Vest-Afrika og Sydøst-Asia, og kanskje nettopp i den rekkefølgen, sier Rynd.

Discovery posisjonerer seg for vekst og vil snarlig ta stilling til en utøvelse av opsjonen på ytterligere to rigger.

- Det er noe styret vil vurdere og ta en beslutning på de kommende ukene. Åpenbart ønsker vi å gjøre det, vi må bare se på om vi kan gjøre det, sier Rynd til DN.no.

Han avviser at selskapet er et rent spill på den ventede veksten innen markedet for oppjekkbare rigger, og understreker en ambisjon om å ta Discovery fra konsept til kontrakt.

- Vi har ikke nedfelt hvor mange rigger vil skal ha, men heller ha en opportunistisk holdning. Det kan innebære at når vi snakker med verftet om en utøvelse av opsjonene, at vi også diskuterer ytterligere to nye opsjoner, bare for å holde muligheten åpne. Det kan jo også være at man ser på oppkjøpskandidater som har behov for rigger, sier Rynd.

Ordreboken tetter seg ved verftet
Ifølge konsernsjefen har ordreboken ved Keppel-verftet i Singapore begynt å tette seg siden selskapet først begynte samtaler om å bygge riggene som nå er under bestilling.

Dette gjør at vilkårene Discovery har oppnådd er bedre enn hva tilfellet er i dag. Selskapet betaler en stykkpris på 208 millioner dollar eller drøye 1,1 milliarder kroner for enhetene under bygging.

- Verftet har fortalt oss at om vi bestilte samme riggene i dag ville de koste over 230 millioner dollar. Der har vi noe å tilby investorene; lavere byggekostnader og et godt leveransetidspunkt, sier Rynd.

Opsjonene på de neste to riggene av tilsvarende type har en pris på henholdvis 213 og 218 millioner dollar. Dette er, i likhet med dem under bygging, nøkkelferdige priser (turn-key) men som likevel kan bli justert i henhold til inflasjon med mer.

- Det som vil slå inn er inflasjonen i forhold til originalprisen. Det kan være hva som helst mellom 10 til 20 prosent, maksimum. Eller det kan være 5 prosent. Vi har akkurat startet samtalene med verftet, sier Rynd.

Discovery Offshore vil i de nærmeste dagene avholde møter med potensielle investorer i Oslo, London og New York, ifølge konsernsjefen.

Les også:
Obama kunngjør at Osama bin Laden er død
Oljeprisene rett ned med Bin Laden
Teller ned mot eurokrise
Lånte startkapitalen av far
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.