For andre gang på tre år er John Fredriksens riggselskap reddet fra konkurs, etter at en domstol i Texas gikk med på selskapets redningsplaner i form av en rekonstruksjon, etter å ha vært under konkursbeskyttelse – såkalt «Chapter 11» – siden februar.

Onsdag kveld presenterte selskapet sitt nye uavhengige styre i form av en børsmelding.

Én av bransjens mektigste kvinner

Disse skal styre selskapet som etter planen kommer ut av konkursbehandlingen tidlig neste år:

  • Styreleder Julie Johnson Robertson

Robertson omtales i børsmeldingen som én av de mest respekterte lederne i drilling-industrien, og blant de mektigste kvinnelige lederne i energisektoren. Hun var styreleder og administrerende direktør i Noble Corporation, et av verdens største drillingselskaper, frem til 2020.

  • Mark McCollum, leder av revisjonsutvalget

McCollum har omfattende erfaring fra oljeserviceindustrien, og har ledet revisjonsutvalgene til flere noterte selskaper tidligere. Inntil nylig var han administrerende direktør i Weatherford International, og har hatt viktige roller i Halliburton, inkludert finansdirektør.

Tidligere Subsea 7-sjef Jean Cahuzac avbildet på Pareto-konferansen ved en tidligere anledning. Nå blir han styremedlem i nye Seadrill.
Tidligere Subsea 7-sjef Jean Cahuzac avbildet på Pareto-konferansen ved en tidligere anledning. Nå blir han styremedlem i nye Seadrill. (Foto: THOMAS T. KLEIVEN)
  • Jean Cahuzac

Cahuzac var inntil nylig toppsjef i Subsea 7, der forretningsmannen Kristian Siem er største eier. Franskmannen oppgis å ha totalt 41 års erfaring fra bransjen, blant annet fra selskaper som Transocean og Schlumberger. Sitter i revisjonsutvalget til Subsea 7.

  • Karen Dyrskjot Boesen

Har lang erfaring fra energi og finans, og er finansdirektør i Sonnedix Group. Har hatt samme rolle i Totalenergies og A.P. Møller-Mærsk.

  • Jan Kjærvik

Kjærvik var inntil nylig sjef for finans og risikostyring i A.P. Møller-Mærsk, og før det hadde han en lignende rolle i daværende Aker Kværner/Solutions. Han har også jobbet i banksektoren.

  • Andrew Schultz

Investor og advokat Andrew Schultz beskrives som et erfarent styremedlem med bakgrunn fra flere bransjer, og med omfattende erfaring fra situasjoner som er «stressed and distressed».

  • Paul Smith

«Energiske» Paul Smith har ifølge børsmeldingen relevant erfaring både fra kapitalmarkedene og restruktureringsprosesser fra flere rekke industrier. Etter en karriere i Glencore grunnla han investeringsselskapet Collingwood Capital Partners.

Blant de som går ut av styret er Svein Harald Øygard, styreleder for flyselskapet Norwegian. Han kom inn i Seadrill-styret i mai år.

Heftig utvannet

Toppsjef Stuart Jackson er tilsynelatende fornøyd:

– Vi ser frem til å ta imot dette nye styret som skal hjelpe til med å få Seadrill-merkevaren til å vokse, og utføre våre strategiske prioriteringer. Nye Seadrill begynner i 2022 fra en sterk posisjon, og vi er klare til å fokusere på å transformere industrien vår sammen med det nye styret, uttaler han i børsmeldingen.

Seadrill satt igjen med 5,6 milliarder dollar (47 milliarder kroner) i bankgjeld etter forrige restrukturering, som ble fullført i 2018. Men markedet kom aldri helt tilbake, og allerede før pandemien i fjor var det klart at Seadrill måtte gjennom en ny gjeldssanering.

Den nye løsningen innebærer at Seadrill får slettet 90 prosent av gjelden sin. Til gjengjeld blir de eksisterende aksjonærene utvannet kraftig, og blir sittende med 0,25 prosent av de nye aksjene.

Dette gjelder også John Fredriksen, som grunnla selskapet. Han er imidlertid med videre via et nytt lån som kan konverteres til aksjer senere. Det er også kjent at han er interessert i å kjøpe ut noen av kreditorene som nå ender opp som aksjonærer i selskapet.

Veien til nye Seadrill var lang, og krevde harde forhandlinger. På et tidspunkt lå det an til å møte hedgefondet SVP i retten, men partene ble enige i siste øyeblikk. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.