John Fredriksens kriserammede riggselskap Seadrill, som er midt oppe i en omfattende gjeldsrestrukturering, tapte 605 millioner dollar (5,5 milliarder kroner) i første halvår. Det kommer frem i resultatrapporten som ble publisert fredag morgen.

Forrige gang Seadrill kom med en fullstendig regnskapsrapport, for andre halvår 2020, var resultatene preget av gigantiske nedskrivninger på 25 milliarder kroner knyttet til rigger som etter hvert er blitt skrotet.

Også i andre halvår kom det nedskrivninger, men denne gangen kun på 152 millioner dollar forbundet med riggen West Hercules. Selskapet tok også et tap på nesten 200 millioner dollar knyttet til en leieavtale som ble sagt opp med SFL og som DN tidligere har omtalt.

Det justerte driftsresultatet før renter, skatt, nedskrivninger og avskrivninger (ebitda) var 20 millioner dollar, en halvering fra forrige seksmånedersperiode. Til gjengjeld økte selskapet ordrereserven med over en halv milliard dollar til 2,1 milliarder dollar.

– Vi er glade for at vi har økt vår ordrereserve i perioden etter å a undertegnet avtaler med en rekke kunder, og vi fortsetter å gjennomføre vår plan for å effektivisere driften, ved å kvitte oss med eiendeler som ikke skal tilbake i arbeid og ved å ta tak i gjeldsproblemene gjennom Chapter 11- prosessen, sier Seadrill-sjef Stuart Jackson i pressemeldingen fredag.

Ny konkursprosess

I februar ble Seadrill nødt til å søke om konkursbeskyttelse for andre gang siden 2017. Hele riggbransjen har vært i mer eller mindre kontinuerlig krise siden oljepriskollapsen i 2014-2015, og koronapandemien har tvunget frem enda sterkere grep i hele industrien.

For Seadrills del gjelder det å få kuttet drastisk i den store bankgjelden på 5,6 milliarder dollar som ble hengende igjen etter den forrige restruktureringen.

Etter flere måneder med harde forhandlinger la selskapet frem en omfattende redningsplan i juli, som vil føre til at kreditorene tar over Seadrill mot å ettergi over 85 prosent av gjelden, samtidig som nåværende hovedeier Fredriksen blir med på å spytte inn nye penger og får muligheten til å være med videre i selskapet han grunnla for over 15 år siden. Dagens aksjonærer får smuler, og sitter igjen med en kvart prosent av det restrukturerte selskapet.

Planen som ble lagt frem i juli har fått støtte fra de to viktigste kreditorgruppene, som eier snaue 58 prosent av bankgjelden. Men den trenger to tredjedels flertall i hvert eneste av de 12 lånene for å bli godkjent, og analytikere har påpekt at selskapet ikke er i mål ennå.

Det var lenge knyttet spenning til Fredriksens videre rolle i selskapet. Tidligere i år måtte Glen Ole Rødland gå av som styreleder etter at han mistet tilliten fra Fredriksen, som etter det DN forstår var misfornøyd med at han ikke hadde fått en mer attraktiv mulighet til å spille en sentral rolle i restruktureringen, slik han gjorde sist.

Oppkjøpskandidat

Det har også vært knyttet spenning til hvilken rolle Seadrill kommer til å spille i selskapssammenslåingene som allerede har begynt i riggbransjen, og som ekspertene forventer vil fortsette.

DN har tidligere omtalt et forslag fra konkurrenten Noble, og Reuters skrev i forrige måned at også Transocean har kastet seg på, i kompaniskap med Dolphin Drilling, som er eid av en av Seadrill-kreditorene og som fra starten har uttrykt interesse for noen av riggene. Hittil har imidlertid ikke noe av dette ført frem. Kilder DN har vært i kontakt med mener det er mindre sannsynlig nå at en transaksjon kan finne sted før Seadrill er kommet ut av konkursprosessen, hvilket kanskje ikke blir før i januar.

– Å ta tak i gjeldssituasjonen til offshore boreselskaper og gjøre fremskritt på veien til eiendelsrasjonalisering er de første viktige stegene før man ser på neste fase i rasjonaliseringen av industrien gjennom konsolidering, der jeg forventer at vi vil spille en aktiv rolle, sier Jackson fredag.

– Publiseringen av støtteavtalen for planen vår, med sterk kreditorstøtte, markerte første skritt på denne veien for Seadrill.

I mellomtiden fortsetter Seadrill-aksjen å omsettes for elleville verdier på Oslo Børs, selv om den har falt kraftig fra toppene som ble nådd punktvis i juli. Dersom man legger til grunn at dagens markedsverdi på 230 millioner kroner er riktig pris for 0,25 prosent av selskapet som eksisterende aksjonærer vil sitte igjen med i det reddede selskapet, skulle totalverdien ligge over 90 milliarder kroner. Det er skyhøyt over Seadrills egne estimater på nærmere 15 milliarder.

Dette har nok heller ikke gått Fredriksen hus forbi. Etter at planen ble lagt frem i slutten av juli solgte han seg ned fra 27 prosent til like under 25 prosent av aksjene i selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.