Etter måneder med harde forhandlinger med kreditorene og juridiske strabaser er det endelig klart: Konkursdomstolen i Texas godkjenner redningsplanen for John Fredriksens riggselskap Seadrill, der långiverne går med på en heftig gjeldsreduksjon og aksjonærene blir utradert.

Det kommer frem i en børsmelding fra selskapet tirsdag kveld norsk tid, etter et avgjørende rettsmøte i Houston.

Selskapet som en gang var verdens største riggaktør målt etter børsverdi, og kronjuvelen i den norskfødte shippingmilliardærens forretningsimperium, unngår dermed konkurs for andre gang på litt over tre år.

– Vi bør feire

– Rettens godkjennelse av planen er et veiskille for Seadrill, og et øyeblikk vi bør feire når vi nå går inn i den siste fasen før vi kommer ut av Chapter 11, sier Seadrill-sjef Stuart Jackson i meldingen, og refererer til den amerikanske konkursbeskyttelsesprosessen selskapet har vært under siden februar.

Seadrill satt igjen med 5,6 milliarder dollar (47 milliarder kroner) i bankgjeld etter forrige restrukturering, som ble fullført i 2018. Men markedet kom aldri helt tilbake, og allerede før pandemien i fjor var det klart at Seadrill måtte gjennom en ny gjeldssanering.

Kreditorene, som har sikkerhet i selskapets eiendeler, har akseptert å slette nesten 90 prosent av gjelden og komme med et nytt lån, mot at de tar over så godt som alle aksjene i Seadrill. Dagens aksjonærer får kun 0,25 prosent av det restrukturerte selskapet og blir altså fullstendig utvannet, inkludert Fredriksen selv.

Fredriksen kommer imidlertid også med et nytt lån som kan konverteres til aksjer senere, og blir dermed med videre. Det er også kjent at han er interessert i å kjøpe ut noen av kreditorene som nå ender opp som aksjonærer i selskapet.

Fra før hadde et tilstrekkelig flertall av kreditorene gitt sitt samtykke. Långivere som eier over 88 prosent av pålydende verdi stemte for, og planen fikk også det nødvendige flertallet i hvert av de forskjellige lånene til selskapene.

Det var imidlertid fortsatt noen uløste konflikter før det avgjørende rettsmøtet, og konkursprosessen har vært langt fra smertefri.

Hedgefond-krangel

Det var til å begynne med stor avstand mellom Seadrills historiske banker og fond som i senere tid har kjøpt seg inn i gjelden til rabatt. Med en billigere inngangsbillett hadde de siste større incentiv til å presse på for gjeldsslette, mens de første hadde mer å tape.

Disse kreditorgruppene ble til slutt ble enige. Men imens har konflikten med spesielt én långiver bare eskalert: Hedgefondet Strategic Value Partners presset hele veien på for at Seadrill skulle selge riggene sine, og anklaget selskapet for å ha kjøpt støtten til andre kreditorer ved å overkompensere dem for å stille som garantist for det nye lånet på 300 millioner dollar.

Seadrill har på sin side argumentert for at SVP, en liten kreditor med tre prosent av den totale bankgjelden, ikke måtte få avspore hele restruktureringen. Selskapet har også pekt på dobbeltrollen til SVP, som også eier riggselskapet Dolphin Drilling – et av selskapene som la inn bud på eiendelene til Seadrill underveis.

SVP stemte mot planen, og det var duket for at partene skulle barke sammen enda en gang i rettsmøtet tirsdag. Men fondet og Seadrill kom i stedet til enighet rett før det begynte, melder Bloomberg, som siterer en av riggselskapets advokater.

Tidligere i prosessen hoppet også Seadrills styreleder Glen Ole Rødland av, etter at det ble klart at han ikke lenger hadde tillit fra Fredriksen. DN har tidligere skrevet at Fredriksen var misfornøyd med at Rødland ikke hadde sørget for å gi ham en gunstig mulighet til å reinvestere i Seadrill gjennom restruktureringsprosessen, slik han fikk sist.

Uklar fremtid

Selv om Seadrill nå overlever, er fortsatt mye uklart når det gjelder selskapets fremtid.

Det er foreløpig usikkert hvilken type rolle Fredriksen (77) kommer til å spille i selskapet han grunnla i 2005 og bygget opp med tidligere rådgiver Tor Olav Trøim. Etter å ha satset om lag 350 millioner dollar i fersk kapital i forrige restrukturering, trakk han seg som styreleder høsten 2019, da det allerede var klart at selskapet ville måtte ta nye gjeldsgrep.

Det konvertible lånet på 50 millioner dollar som Fredriksen nå bidrar med, kan gjøres om til fem prosent av aksjene i det nye selskapet. Men det er foreløpig ikke kommet noen transaksjoner med kreditorer som kan øke eksponeringen hans.

Han har ellers de siste månedene solgt en stor del av sine eksisterende aksjer, fra 27 prosents eierandel til under 15, vel vitende om at han beholder kontrollen i selskapet i sin nåværende form så lenge han holder seg over ti prosent. Seadrill-aksjen har lenge vært priset til langt høyere verdier enn det selskapet selv forventer at dagens eiere kan håpe på å sitte med når restruktureringen er fullført.

Konsolidering på gang

Det er også usikkert om selskapet vil fortsette å operere under samme navn veldig lenge. De fleste industriaktørene og ekspertene er enige om at sammenslåingene i den skakkjørte riggbransjen bare så vidt har begynt, og Seadrill selv har understreket at målet er å spille en rolle i konsolideringsbølgen.

Dolphin la inn bud på Seadrills rigger sammen med Transocean, som er en gigant i industrien men også har høy gjeld. En annen rival som kom med bud er Noble, som allerede har kjøpt konkurrenten Pacific Drilling. DN vet dessuten at verdens største riggselskap Valaris også har uttrykt interesse.

Seadrill er uansett allerede et mindre selskap, etter å ha skrotet syv av 33 heleide rigger og mistet eierskapet og driftsansvaret i datterselskapet Seadrill Partners, som også bukket under for gjeld og måtte restruktureres ved samme domstol.

Satser på «sterk merkevare»

Seadrill gjentar tirsdag at selskapet håper å kunne være ute av Chapter 11 om lag 60 dager etter planens godkjennelse – altså muligens rundt jul eller nyttår.

– Vi kunne ikke nådd denne milepælen uten den kollektive anstrengelsen fra våre ansatte, kunder, partnere, leverandører, kreditorer og aksjonærer. Støtten fra dette brede Seadrill-fellesskapet er en av våre største styrker, og blir avgjørende for at neste kapittel blir vellykket, idet vi styrker vår posisjon som markedsleder, sier Jackson i meldingen.

– Vi står samme med våre riggkonkurrenter, fokusert på sikre og effektive leveranser til våre kunder i en industri som må fortsette å utvikle seg. Seadrills sterke merkevare vil sikre at vi beholder en lederposisjon i det som skjer fremover. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.