Riggselskapet Seadrill, som tidligere i år reddet seg fra konkurs for andre gang siden 2018, fikk et driftsresultat på 42 millioner dollar i første kvartal, eller litt over 400 millioner kroner. Det kommer frem i rapporten som selskapet publiserer onsdag morgen.

Det er ned fra 96 millioner dollar i kvartalet før. Derimot øker ordreboken: Selskapet hadde per slutten av mai 2,8 milliarder dollar i fremtidig kontraktsinntekter, opp fra 2,2 milliarder ved slutten av året.

– Seadrill har startet 2022 sterkt, illustrert av en bransjeledende ordrebok og fortsatt fremragende drift, sier toppsjef Simon Johnson i rapporten.

Aksjen, som kom tilbake på Oslo Børs i slutten av april, stiger seks prosent noen minutter etter at handelen åpnet onsdag morgen.

Slankere Seadrill

Det er et slankere Seadrill som nå er i gang med den normale kvartalsrapporteringen etter en konkursprosess som varte i over et år. Selskapet har kvittet seg med nesten 50 milliarder kroner i bankgjeld, men også tapt kontrollen over deler av flåten det opererte før restruktureringen. Det opererer nå 23 rigger, hvorav 14 har kontrakter per i dag.

Det er også et Seadrill uten grunnlegger og milliardær John Fredriksen ved makten, etter at kreditorene tok over så godt som all egenkapitalen.

Tidligere største eier og grunnlegger i Seadrill, John Fredriksen.
Tidligere største eier og grunnlegger i Seadrill, John Fredriksen. (Foto: Ints Kalnins/Reuters/NTB)

Andre restrukturering

Seadrill ble grunnlagt i 2005, og var i årevis en utbyttemaskin for shippingmagnaten og til og med hans aller mest verdifulle eiendel på toppen oljeboomen. Men så kom oljepriskollapsen i 2014-2016, som skapte en historisk krise for hele sektoren.

Seadrill ble nødt til å søke om konkursbeskyttelse under amerikansk rett i 2017, og kvittet seg da med milliarder av dollar i obligasjonsgjeld, fordringer fra skipsverft og andre forpliktelser. Men den tunge bankgjelden på nesten seks milliarder dollar ble bare utsatt, og til slutt måtte også denne kuttes etter at markedet ikke kom like sterkt og fort tilbake som selskapet hadde håpet.

Fredriksen var nøkkelen til den første redningen, der han bidro med betydelig ny kapital. Denne gangen har han deltatt med et konvertibelt lån på 50 millioner dollar, som kan gi ham fem prosent av aksjene i selskapet.

Like før Seadrill kom tilbake på børs i slutten av april, publiserte selskapet en liste over aksjonærene som har mer enn fem prosent av selskapet. Den listen topper statlige Eksportfinansiering Norge med nesten 18 prosent. Fredriksens navn er ikke med, selv om han lenge har gjort det klart at han kan være interessert i å øke eksponeringen.

Seadrill publiserte ikke noe fullverdig regnskap for første kvartal i fjor, da selskapet satte i gang konkursprosessen i Houston i Texas, men har i stedet publisert korte oppdateringer underveis. Seadrill kom ut av konkursbeskyttelse i februar.

Regnskapseffekter fra restruktureringen gjør at nettoresultatet som rapporteres for første kvartal er på hele 3,7 milliarder dollar.

Ser gode utsikter

Seadrill gir i sin førstekvartalsrapport uttrykk for optimisme med tanke på utsiktene for riggmarkedet fremover.

«Høyere oljepriser, fornyet oppmerksomhet rundt energisikkerhet i Europa og USA, og en justering av flåtestørrelsene i hele bransjen fortsetter å gi støtte til oppgangen i offshore-riggsektoren, hvilket har resultert i en økning i benyttelsen i alle segmentene,» skriver selskapet.

Seadrill advarer riktignok mot stor usikkerhet fremover, med inflasjon, forsyningskjedeproblemer og også energiomstilling. Selskapet påpeker også at det norske markedet vil ta noe tid før det trolig stimuleres av aktiviteten som kommer av oljeskattepakken som fører til at mange nye prosjekter blir vedtatt i år. Men grunntonen forblir positiv på vegne av det globale riggmarkedet:

«Etter flere år med underinvestering forventer selskapet at oljeselskapene vil øke pengebruken på kort sikt. Seadrill er trygg på utsiktene og den generelle trenden med gradvis økende etterspørsel, samtidig som den historiske overkapasiteten i sektoren gradvis reduseres.»

Seadrill ser for seg totale inntekter i 2022 på 1,04-1,11 milliarder dollar, eller opptil 10,6 milliarder kroner. Det forventede justerte resultatet før renter, skatt, av- og nedskrivninger er på 240–280 millioner dollar. I første kvartal var det tallet 78 millioner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.