Dette er blant kritikk-punktene fra Riksrevisjonen i den årlige meldingen om tilstanden i statsforvaltningen i 2014. Der påtales også mangler ved regnskapssystmer og  i kontrollen  av utbetalinger flere steder.

Riksrevisjonen kaller det " alvorlig" når kravene til  permanente sikkerhetstiltak rundt departementsbygningene ikke er oppfylt i samsvar med en gitt forskrift. Flere konkrete tiltak er satt på vent eller utsatt.

Det er Kommunal- og moderniseringsdepartementet som har det overordnede ansvaret for dette - unntatt for Forsvarsdepartementet.

  Får kritikk - igjen

Dette siste departementet får som tidligere år igjen kritikk for alvorlige mangler. For 2014 gjelder kritikken forhold i Heimevernet. Detaljene er imidlertid hemmeligstemplet og vil bare bli meddelt Stortinget. 

Justisdepartementets får også alvorlig kritikk på sitt område. Der finner revisjonen svakheter i prosessene når politiet utsteder såkalte biometriske pass .

"En sikker prosess for saksbehandling, produksjon og utstedelse av pass er en viktig komponent i arbeidet med å forebygge kriminalitet og terrorisme. Passprosessen påvirker sikkerheten nasjonalt og internasjonalt, og den påvirker respekten", heter det.

Sikkerhet

Riksrevisjonen mener gjennomgangen av 2014 viser også at det er alvorlige svakheter ved informasjonssikkerheten i en rekke statlige virksomheter.

Blant disse er Nav, Brønnøysundregistrene, Statistisk sentralbyrå, Husbanken, Direktoratet for økonomistyring, Norges forskningsråd og politi- og lensmannsetaten.

"I flere av virksomhetene er det svakheter ved tilgangskontroll til sensitiv informasjon, sentral ikt-infrastruktur og informasjonsbehandlingsutstyr. Dette kan få store konsekvenser for både virksomhetene og den enkelte borger gjennom at sensitiv informasjon kan bli manipulert eller stjålet. Det er videre observert mangelfull logging for grunnleggende ikt-infrastruktur, noe som medfører at virksomhetene har dårlige forutsetningerfor å avdekke uønskede hendelser" heter det.  

Svak IKT-sikkerhet er også påtalt flere tidligere år.

Penger

Manglende  økonomistyring og kontroll med pengebruk får likeens påtale . Riksrevisjonen kaller de fleste  kritikkpunktene her for "vesentlige"   - som er hakket under "alvorlig".

Nav får kritikk for manglende system for å avdekke svindel med sykepenger og for svak kontroll med tilgangen til økonomisystemer. Klima- og miljødepartementet får tilsvarende påpakning for svak kontroll med tilskuddsforvaltning.

Kritikken mot Samferdselsdepartementet uroer kanskje ikke folk flest like mye: Der påtales  overforbruk på enkelte veiinvesteringsposter.

Les også: Kursrakett lover å snart avsløre navnet på toppkunde

Se DNtv: Vinneren av firmabiltesten 2015

Årets vinner, Peugeot 308
Peugeot 308 er vinner av årets viktigste firmabiltest
01:09
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.