Røkke-selskapet Aker Clean Carbon har i flere år forsøkt å tjene penger på å rense utslipp fra industrianlegg. De første prosjektene skulle være Mongstad i Norge og Longannet i Skottland. Men - etter at britiske myndigheter i forrige uke besluttet ikke å støtte et såkalt fullskalaprosjekt, kaster konsernsjef og fungerende styreleder Øyvind Eriksen i eierselskapene Aker Solutions og Aker asa inn håndkleet.

Aker Solutions meldte under resultatpresentasjonen i går at det skriver ned verdien av Aker Clean Carbon (ACC) til null. Aker asa – hvor Eriksen er konsernsjef – vil etter alle solemerker gjøre det samme når det legger frem sitt regnskap mandag, skriver Dagens Næringsliv.

– Markedet er dødt. Derfor tar Aker Solutions i dag investeringen som et tap, sa Eriksen i går.

Selskapet har ingen store prosjekter i kikkerten. Nå skal eierne diskutere selskapets fremtid. Nedleggelse er et av alternativene, bekrefter Eriksen til DN.

Aker Clean Carbon har kostet forretningsmannen Kjell Inge Røkke dyrt. I vår ble det klart at budsjettet for testanlegget på Mongstad var sprukket med 300 millioner kroner. En tredjedel måtte dekkes av Røkkes børsnoterte investeringsselskap Aker asa. Underskuddet per 2010 er nesten 100 millioner kroner.

– Markedet har forsvunnet, av flere grunner. Det er avhengig av støtte fra offentlige myndigheter. I dag er ikke forutsetningen om støtte fra myndighetene og enighet blant energiselskapene lenger tilstede. Det er i realiteten ingen fullskalaprosjekter for ACC å forfølge, sier Eriksen.

Selskapet ledes av tidligere statssekretær i Olje- og energidepartementet Liv Monica Stubholt og har rundt 30 ansatte.

Mongstad var utpekt som regjeringen Stoltenbergs månelandingsprosjekt, men stadige forsinkelser og kostnadsoverskridelser har gjort fremtiden usikker.

Les mer: - Åpner for å gå tilbake til timeplanen

<b>April: Utsatt på grunn av kreftfare August: Kreftfaren avblåst</b>

<b>- Vi må gå tilbake og starte et nytt løp</b>

<b>- Det finnes ikke maken til skandale </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.