Det norske oljeselskap var blant taperne fredag etter at Johan Sverdrup-partnerne bekreftet at de ikke er blitt enige om konseptvalget for utbygggingen, og Det norske la frem nærmere detaljer om feltet.

Nordea venter å ta ned nav-estimatene etter meldingen om utsatt konseptvalg for Johan Sverdrup.

«Oppdateringen viser lavere volumer, produksjonsstart rundt ett år senere, og nær dobling av investeringene i den første fasen», skriver meglerhuset i en oppdatering.

Det norske oljeselskap opplyser i en pressemelding fredag at deres forståelse av operatøren Statoils estimat på investeringene i første fase er 100-130 milliarder kroner, mens Nordea hadde et anslag på rundt 55 milliarder kroner.

I tillegg oppgir Det norske et anslag på brutto 1,8-2,9 milliarder fat utvinnbare oljeekvivalenter, tilsvarende et midtpunkt på 2,35 milliarder, mot Nordeas anslag på 2,7 milliarder.

Ifølge estimater innhentet av TDN Finans var det ventet et ressursanslag på 2,63 milliarder fat.

"Triple whammy"
Nordea karakteriserer det hele som en «triple whammy»: Lavere volumer, høyere investeringer initielt og første olje ett år forsinket.

ABG Sundal Collier nedjusterer nåverdien av Johan Sverdrup med rundt 20 prosent. Meglerhuset viser til at Statoils ressursestimat på 1,8-2,9 milliarder fat er skuffende i forhold til forventingene.

- Det nye ressursestimatet er skuffende. Midtpunktet er på 2,35 milliarder fat, mens konsensus hadde ventet 2,65 og vi 2,6 milliarder, sier analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier til TDN Finans fredag. Han legger til at Statoil har historikk for å være konservative i sin ressursestimatguiding.

Analytikerne var generelt skuffet over utsettelsen av konseptvalget for Johan Sverdrup-feltet, og ser også nedside for Aker Solutions som følge av utsettelsen.

«Utsettelsen av konseptvalget er negativt da det øker usikkerheten, og er et klart resultat av den pågående uenigheten mellom feltpartnerne, skriver Fondsfinans i en oppdatering.

Meglerhuset ser det også som negativt for Aker Solutions, som ifølge Fondsfinans har vært klare i sin ambisjon om å få det betydelige feed-arbeidet før årsslutt.

«Tildelingen kan nå forskyves, noe som øker estimatusikkerheten for Engineering-området, som sliter med lav kapasitetsutnyttelse», heter det.

Tror noe av skuffelsen er tatt ut allerede
Pareto Securities tror noe av skuffelsen er tatt ut allerede, og viser til at både Lundin Petroleum- og Det norske-aksjene har gått svakt i 2013, og særlig nå den seneste tiden.

De anslår en negativ verdsettingseffekt på 15-20 norske kroner for Det norske og 15-20 svenske kroner for Lundin. Effekten for Statoil anslås til tre til fire kroner.

Handelsbanken Capital Markets konstaterer at meldingene fredag bekrefter medieoppslagene den seneste tiden om uenighet mellom partnerne, og anslår en effekt på 12 kroner aksjen for Det norske og 11,50 svenske kroner aksjen for Lundin.

«Det kan argumenteres med at markedet har verdsatt Johan Sverdrup lavere, trolig nærmere fem dollar fatet, mot konsensus og oss på rundt syv dollar fatet», skriver meglerhuset, og i lys av det anslår de en effekt på 8-9 kroner aksjen for Det norske og 7-8 svenske kroner for Lundin.

Det norske oljeselskap endte ned 14,8 prosent til 68 kroner, omsatt for 188 millioner kroner, mens Statoil endte opp 0,6 prosent til 144,50 kroner, omsatt for 519 milliarder kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 1,08 prosent til 537,27 poeng, omsatt for 4,4 milliarder kroner.

Les også:
Veripos-kampen: Hexagon overbyr Siem

Aker Wayfarer: Stoppet forsøk på avtale-exit (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.