Det vil i så fall være den strengeste straffen et norsk fiskefartøy noensinne har fått. Den strengeste tilsvarende straffen som er idømt et norsk fiskefartøy, er på 17 uker, ifølge FiskeribladetFiskaren.

Fiskeridirektoratet har varslet en midlertidig tilbakekalling av ervervstillatelser til både Aker Seafoods- og Nergård-trålere for ulovlig utkast av fisk. For Hekktind kan det være snakk om ett helt år uten fisketillatelse. Alle båtene er mistenkt for ulovlig utkast av fisk.

- Sendt ut forhåndsvarsel
Mens det for Aker-tråleren «Doggi» og Nergård-tråleren «Arvid Nergård» er snakk om tilbakekalling i opptil seks måneder, er den foreløpige vurderingen at «Hekktind»-saken er mer alvorlig:

– Vi har sendt ut forhåndsvarsel om samme sanksjon til «Hekktind», men med dobbel så lang varighet. Her er det snakk om midlertidig tilbakekalling av ervervstillatelse i opp til ett år, sier Håvard Holder, rådgiver i fartøy- og deltakerseksjonen i Ressursavdelingen i Fiskeridirektoratet.

Direktør for fangst i Aker Seafood, Olav Holst-Dyrnes, sier til NTB at han ikke ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt. Han ønsker heller ikke å spekulere på hva ett års fiskenekt vil ha å si for selskapet.

– Jeg kan bekrefte at vi har mottatt brev fra Fiskeridirektoratet og at vi har gitt tilsvar når det gjelder «Doggi». Ellers vil jeg ikke kommentere noe av det som er kommet fram i mediene, sier Holst-Dyrnes.

Avslørt på film
Etterforskningen av «Hekktind» startet med publiseringen av en film fra produksjonen om bord, som viste at undermåls fisk ble oppmalt og dumpet.

Trålerne «Arvid Nergård» og «Doggi» ble avslørt under ordinære kystvaktinspeksjon i fjor. Transportsystemer og rutiner var ikke godt nok tilrettelagt, så fullt produserbar fisk ble ført over bord. I praksis vil det si at fisken ble kastet på sjøen.

Naturvernforbundet anmeldte Aker Seafood til Økokrim i forbindelse med samme sak i oktober i fjor. Naturvernforbundet sier i en e-post til NTB at det er fornøyd med at Fiskeridirektoratet varsler tilbaketrekking av ervervstillatelser i saken.

– Naturvernforbundet er fornøyd med at de varsler tilbaketrekking av ervervstillatelse for Aker-trålerne «Hekktind» og «Doggi» og for tråleren «Arvid Nergård» som ble tatt for dumping av fisk i oktober i fjor. Dumping av fisk er alvorlig miljøkriminalitet, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

Les også: Røkke taper penger på fileter

Aker Seafoods bestiller tre trålere til 770 mill.


<b>- Røkke-selskap drev ulovlig dumping</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.