Kjell Inge Røkkes Aker ASA, som kontrollerer en rekke av Aker-selskapene, er nå klar for å vokse gjennom oppkjøp i Asia og Afrika.

- Vi nesten ikke i Midt-Østen, vi har en fragmentert tilstedeværelse i øst-Asia, sørøst-Asia og Oceania. I tillegg mangler vi lokalt innhold i vest-Afrika for å delta i den nye oppturen innenfor undervannsutstyr, sier Røkkes nærmeste medarbeider og høyre hånd, Øyvind Eriksen til Bloomberg.

Eriksen sluttfører nå restruktureringen av Aker Solutions, der han sitter som midlertidig toppsjef. Han har blant annet solgt unna deler av selskapet, og skilt ut andre. Han sier at selskapet er tilnærmet gjeldfritt, som gjør det mulig for Aker Solutions å gjøre oppkjøp som styrker teknologiporteføljen og distribusjonsnettverket utenfor Norge.

Høye priser
Stigende priser på oljeserviceeiendeler er den eneste begrensningen på hvordan Aker Solutions kan gå frem.

 

- Prisene på oljeserviceselskaper har vært rimelig høye den seneste tiden. På kort sikt må vi være disiplinert for å unngå å gjøre feil, sier han i Bloomberg-intervjuet.

- Det er ikke bare et spørsmål om hvordan man skal prise selskapet man vil kjøpe. Når vi regner ut avkastningen på investeringen, ser vi også hvordan vi kan dra nytte av oppkjøpskandidaten innenfor andre forretningsområder i Aker Solutions. Det kan være et helt annet regnestykke, sier Eriksen.

Handler om hvert enkelt selskap
Ifølge Eriksen kommer ikke Aker til å involvere seg i salgsprosesser innenfor Aker-paraplyen igjen, etter alt bråket som fulgte i kjølvannet av Akers salg av en rekke selskaper til Aker Solutions for to år siden.

- Fremover handler alt om hvordan hvert enkelt selskap kan utvikle seg i sine respektive markeder, og hvordan vi kan finne oppkjøpskandidater som en del av vekstplanen, sier Eriksen.

Aker ønsker å vokse innenfor de typisk norske sektorene som olje og gass, sjømat, marin bioteknologi, miljøteknologi og kapitalforvaltning. Eriksen sier han er mest positiv til energi og sjømat. Røkke har tatt Aker Drilling tilbake på børs, og Eriksen er svært positiv til etterspørselen etter rigger som kan jobbe under harde værforhold på norsk sokkel.

Eriksen forteller at Aker Drilling har invitert omtrent alle riggselskaper som kan være interessert til konsolideringssamtaler.

- Vi tror at det vil skje, sier Eriksen.

Les også: Lærerik tid hos Røkke (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.